KDV İndirimi Çare Olacak Mı?

    KDV İndirimi Çare Olacak Mı?

Son günlerde ülkemizde yaşanan sorunlar arasında, halkımızın en muzdarip olduğu meselelerin başında zam geliyordu. Yakın tarihte yaşanan pandemi süreci hem devleti hem de halkı oldukça zor bir durum ile karşı kaşıya getirmişti. Ayrıca doların bir yıl içerisinde ortalama iki kat artması, enerji, doğalgaz ve yakıt fiyatlarındaki fahiş artışın yanında bir de enflasyonun yükselmesi ile tüm ihtiyaç maddelerine büyük oranda zam gelmesi halkın belini bir hayli bükmüştü.

             Hükümet tüm bu olumsuzlukların giderilmesi adına ardı ardına hamleler yaparak kanayan yaraya tampon yapmaya çalıştı.

             Öncelikle kur yükselişini durdurmak adına kur korumalı vadeli hesapları destekleme yoluna gitti ve kurdaki yükselişi bir nebzede olsa durdurdu. Tabi bu hamlenin doğruluğunun tartışılması bir yana dursun, bizler kar veya zararını en geç iki ay sonra göreceğiz.

             Hükümetin daha sonraki adımını bugün gördük. Son dakika olarak aldığımız haberlere göre temel gıda ürünlerinde KDV oranının yüzde 8’ den yüzde 1’ e indirilmesine dair karar, Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu kararla birlikte; et, balık, çay, kahve, peynir, şeker gibi temel gıda ürünlerinde yüzde 7 indirim uygulanacak.

             Aslında son günlerde yaşanan zam olaylarına karşı hükümet tarafının böyle bir adım atması bekleniyordu.  Nitekim beklediğimiz haber geldi ve KDV oranında bir takım sadeleşmeye gidildi.

             Bu haberden anlayacağımız üzere pazartesi gününden itibaren tüm temel gıda maddelerini yüzde 7 oranında ucuza alacağız.

             Peki bu yeterlimi? Elbette yeterli değil.

             Hükümet kanadına göre bu indirim bir nevi yeterli görülebilir ancak bize göre tek başına bu indirimin çokta bir faydası olmayacaktır.

             Biz yine de hükümet üzerine düşeni yaptı diyelim. Bundan sonraki süreçte ise reel sektörün de üzerine düşeni yapması gerekiyor. Eğer KDV oranının düşmesi ile yansıyacak indirime reel sektör de destek verirse işte o zaman enflasyonun düşmesi sağlanmış olacaktır.

             Enflasyonun artmasının en büyük sebeplerinin başında yüzde 26 gibi büyük bir oran ile gıda maddeleri gelmektedir. Hükümetin temel gıda maddelerindeki KDV oranının indirilmesi yoluna gitmesi enflasyonu aşağıya çekme yönünde büyük bir adımdır.          

Ekonomi çevresi olarak bizim reel sektörden beklentimiz yüzde 10 – 15 gibi bir oranda indirim gelmesi yönünde. Eğer beklentimiz gerçekleşirse toplam indirim yüzde 20 – 25 gibi bir bantta olacak ve toplum bu indirimi gerçek manada hissedecektir.

Her ne kadar KDV oranındaki bu indirimin güzel bir yansıması olacağına inansak ta, bu sistemin sürdürülebilirliği konusunda tedirginliğimiz devam ediyor. Ancak hükümetin fahiş fiyat ile mücadele amacıyla komisyon timi kurmasını da olumlu bir adım olarak görüyorum.



Bu makale için yorum yaz

Not: Telefon ve E-Posta'nız gizlilik şartları gereği tarafımızca gizlenmektedir. "Yorum ve İsminiz" herkese görünür şekilde olacaktır. Hakaret ve buna dayalı tüm sorumluluk size aittir.