Hububat Ve Bakliyatta Gümrük Vergisinin Sıfırlanması

    Hububat Ve Bakliyatta Gümrük Vergisinin Sıfırlanması

Hükümet kanadından hemen hemen her fırsatta yerlileşme ve millileşmeden bahsedilirken son alınan bir karala hububat ve bakliyat ithalatında gümrük vergisinin 31.12.2021 tarihine kadar sıfırlandığını öğrendik.

Evet yanlış okumadınız. Hububat ve bakliyattan bahsediyoruz. Uçak yedek parçaları veya füze, mekik, tank vs den bahsetmiyoruz. Arpa, buğday, mısır ve benzeri bakliyatlar…

Türkiye, küresel iklim krizinin yaptığı kuraklık ve pandemi nedeniyle artan gıda talebini karşılamak için çözüm yolları arıyor. Gıda enflasyonunun yüzde 30'lara dayandığı ülkede hükümet aşırı pahalılıkla mücadele için yeniden ithalat kozunu kullandı. Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, 8 hububat ve bakliyat ürününde gümrük vergisi yılbaşına kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak. Karar, pandemi nedeniyle hububat ve bakliyat fiyatlarında yaşanan artışın engellenmesi ve iç piyasa fiyatlarının makul seviyede tutulabilmesi için alındı. Gümrük vergisi sıfırlanan ürünler arasında arpa, buğday, mısır, çavdar, yulaf, kırmızı mercimek, yeşil mercimek ve nohut var. İlk etapta gümrük vergileri sıfırlanarak alınan ithalat kararı, iç piyasada fiyat dengesi açısından olumlu sonuç doğuracak olsa da bir tarım ülkesi olan Türkiye’nin tarımsal ürünlerde ithalata mecbur kalması, bu alandaki politikaların yanlışlığının bir sonucudur.

            İlk bakışta ülke menfaati düşünüldüğü için atılan bir adım olarak görülse de madalyonun diğer yüzüne de bakmadan geçmeyelim.

            Bu adımın getirisinden ziyade götürüsüne bakmak gerekirse; Türkiye, son 5 yılda 32 milyon 67 bin ton buğday ithal etti. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, 2002'de 150 milyon dolarlık buğday ithal eden Türkiye, 2019 yılında 2,3 milyar dolar ödedi. İthalatta verginin sıfırlanması kararı, bu rakamların daha da artacağı ve tarım ülkesi olarak bilinen Türkiye'nin gıdada da dışa bağımlı bir hale geleceği endişelerine neden oluyor. Bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle ciddi kayıplar yaşayan çiftçiler ise tarım politikalarından şikâyetçi. Girdi maliyetlerinin sürekli arttığını ve kuraklıktan zarar gören üreticinin yeterince desteklenmediğini söyleyen çiftçiler, hükümetin ekim alanlarındaki azalmayı ithalatla gidermeye çalıştığını belirtiyor.

Hükümet, ithalatın. Çiftçiyi olumsuz etkilemeyeceği ve gıdada fiyat artışlarını durduracağı tezini öne sürüyor ama uzmanlar neredeyse her yıl alınan bu kararların ters etki yapacağı görüşündeler. Toprak Mahsulleri Ofisi zaten uzun zamandır sıfır vergili ithalat yapıyordu. Alınan bu kararla özel sektörde sıfır vergili ithalat yapmaya başlayacak. Hali hazırda elindeki ürünü bürük oranda satan çiftçi şu an pek fazla etkilenmeyecek ama önümüzdeki yılın ekimi için hazırlık yapan üretici alınan bu kararla şimdiden kara kara düşünmeye başladı.

Çiftçi zaten gübre ve mazot masraflarını karşılayamazken, sıfır vergili ithalat devam eder ise ürettiği ürünü de değerinde satamayacak.

Vel hasılı kelam hükümetin aldığı bu karar bence Türkiye için bindiği dalı kesmekten başka bir şey ifade etmiyor.

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de kırsal nüfusun yarıya yakınının artık tarım ve hayvancılıkla ilgilenmediğini ortaya koymuştur. Tarımsal faaliyetlerde girdi maliyetlerini oluşturan tohumdan gübreye, üretim araçlarından akaryakıta ve ilaçlamaya kadar neredeyse her kademedeki ihtiyaçlar büyük oranda dışarıdan temin edilmektedir. Döviz kurunun yükselmesi ile bütün bu maliyetlerde aşırı derecede artışlar meydana geldi. Öte taraftan bazı ürünler tarlada kalırken bazı ürünler de piyasada astronomik rakamlarla satışa sunulmaktadır. Bu durum, tarım politikasının yanlışlığından kaynaklanmaktadır.

Çözüm olarak;

Tarımda dışa bağımlılığın acilen bitmesi, büyük oranda GAP projesinin bitirilmesine bağlıdır. İklim değişikliği nedeniyle tarımsal üretimde yaşanan genel düşüş, maliyetlerdeki artışlar ve piyasada yaşanacak arz-talep dengesinin öncelikli olarak gözetileceği bütüncül bir tarım politikası yürürlüğe konulmalı ve GAP projesi ivedilikle bitirilmelidir.



Bu makale için yorum yaz

Not: Telefon ve E-Posta'nız gizlilik şartları gereği tarafımızca gizlenmektedir. "Yorum ve İsminiz" herkese görünür şekilde olacaktır. Hakaret ve buna dayalı tüm sorumluluk size aittir.