kaa

Gaziantep halkı Global Sumud Filosu için nöbete devam ediyor

Gaziantep’te gönüllü sivil toplum kuruluşları, Gazze’ye giden Global Sumud Filosu’na işgalci israil tarafından alıkonulan aktivistlere destek amacıyla 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda nöbet tutmaya devam ediyor.

 

30 Eylül – 7 Ekim 2025 tarihleri arasında 10.00-22.00 saatleri arasında sürecek etkinliklerde, Sumud Filosu’na destek amaçlı konuşma, Gazze ve filo üzerine sunumlar, Gazze temalı fotoğraf sergisi ve Global Sumud Filosu sergisi yer alıyor.

Gaziantep Kudüs Platformu’nun organize ettiği programda Anadolu Gençlik Derneği Başkanı Özcan Fidan şöyle konuştu; “ Gazze’ye uygulanan yirmi yıllık ablukayı kırmak amacıyla yola çıkan Mavi Marmara gemisiyle başlayan direnişin üzerinden yıllar geçti. O yolculukta on kişi şehit düşmüş, dünya kamuoyunun dikkatini Filistin’e çevirmişti.

Bugün, aynı ruhla hareket eden kırkın üzerinde gemi, “Özgürlük Filosu” adı altında yeniden yollara çıktı. Ancak Çarşamba akşamı, filodaki gemilere İsrail ordusu tarafından el konuldu.

Yetkililer, yaşanan olayın uluslararası hukuk açısından ciddi bir ihlal olduğunu vurgularken, şehit olanların hatırası bir kez daha gündeme geldi.
“Allah o kahramanlara rahmet eylesin.” dedi.

Gecede Özlem Ajans sanatçıları Gazze temalı eserler dile getirdiler.

Programda Gaziantep Peygamber Sevdalıları Derneği sözcüsü Mustafa Karakurt bir konuşma yaptı.

Karakurt şöyle konuştu; “Mavi Marmara ve Sumut gemileriyle yaşanan olaylara değinerek, denizde ve cezaevlerinde bulunan Filistinliler için dualar etti.”

Karakurt Konuşmasının devamında; “Allah’ın selamı, rahmeti, bereketi ve mağfireti; Gazze’ye destek veren kardeşlerimizin, Sumut gemisinde olan ve şu anda İsrail cezaevlerinde bulunan kardeşlerimizin üzerine olsun.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Karakurt, Kudüs ve Filistin davasının “mukaddes bir dava” olduğunu vurgularken, bu davanın tarihsel bir sorumluluk taşıdığını belirterek, “Bizim bir derdimiz, davamız vardır. Bu dava bedel isteyen bir davadır; bedelsiz, şehidsiz hiçbir dava hedefine ulaşamayacaktır.” dedi. Ayrıca konuşmada, geçmişte şehit düşenlerin ve mücadele verenlerin hatırlanması ve dua edilmesi istendi.

Programda Zeynep Betül Çelik adında ki kız çocuğu kendi yazmış olduğu şiiride okudu.

Hiçbir savaş Gazze kadar vicdanları sarsmadı

Gecede İDEA Dernek Başkanı Mustafa Yıldız’da bir konuşma yaptı.

Yıldız konuşmasında; “Son yıllarda dünya’nın birçok bölgesinde yaşanan savaşlara değinerek, Gazze’deki durumun insanlığın vicdanında ayrı bir yer edindiğini ifade etti.

Yıldız ayrıca, “Yakın dönemde Afrika’da, Kongo’da, Sudan’da, Ruanda’da, Afganistan’da, Suriye’de ve halen Rusya-Ukrayna arasında birçok savaş yaşandı. Ancak hiçbir savaş, Gazze’de yaşanan kadar insanların vicdanında bir karşılık bulmadı,” dedi.

Sözlerinde, Gazze’de yaşanan insani dramın küresel düzeyde duyarlılık oluşturduğunu vurgulayan konuşmacı, tüm insanlığı adalet, barış ve dayanışma çağrısına davet etti.

Program edilen duanın ardından nihayete erdi.