Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunun, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO) 2021 ve 2022 yıllarına ait bilanço ve netice hesaplarının ele alındığı üst komisyon toplantısında söz alan HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, Türkiye’de tarımın çok kırılgan olduğunu belirtti. Demir, “Çiftçiyi ayakta tutacak çok etkili adımlara ihtiyaç var.” dedi.
“Maliyetlerin düşürülmesi noktasında çok etkili adımlara ihtiyaç var”
Türkiye’de tarım ve hayvancılıkta maliyetlerin çok yüksek olduğunu ve buna çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Demir, “Bir önceki yılda buğday fiyatı 10 lirayken örneğin geçen yıl verilen fiyat 11 liraydı ama enflasyon bunun kaç katıydı? Bunun hesabını yapmamız ve çiftçiyi bu noktada ayakta tutmak, beslemek ve dünyayla rekabet edebilecek bir noktaya taşımak ve özellikle enflasyonla mücadelede maliyetlerin düşürülmesi noktasında çok etkili adımlara ihtiyaç var. Domates üreticisi haberlere de çıktı, hepiniz de izlemişsinizdir muhtemelen, ‘domatesin kilosunu 30-35 liraya mal ediyorum ama pazarda 15 liraya satamıyorum’ diyerek deviriyor domates kasalarını ‘ben yapamam bu işi’ diyor.” şeklinde konuştu.
“Güneydoğu Anadolu Projesinin tamamlanmamış olması ciddi bir sıkıntı”
Çiftçi Kayıt Sistemi’ndeki üye sayısının artmasının çiftçi sayısının arttığı anlamına gelmediğini belirten Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “ÇKS’ye üye olan birisinin oradan çıkması için hiçbir gerekçe yok çünkü çiftçiliğe devam ediyorsa küçük de olsa önümüzdeki yıllar için de olsa orada kalmaya devam ediyor. Yoksa çiftçiliğin desteklerinden ve benzeri avantajlarından istifade etmesi durumu söz konusu değil. Güneydoğu Anadolu Projesinin tamamlanmamış olması ya da kısmen tamamlanmış olması ciddi bir sıkıntı… Elektrik üretimiyle alakalı kısımlar tamamlanmış ama sulamaya tekabül eden kısımları tamamlanmamış. Bunları eleştiri anlamında ya da birilerini vurmak anlamında söylemiyorum. Bunlar Türkiye'nin gerçeği… Tarımın daha kolay hale getirilmesi lazım… Mevcut şartlarla daha iyi mücadele edebilecek çiftçilerimizin olması lazım…”
“Hem don hem de kuraklık ile mücadelede etkili bir mücadele anlayışına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum”
“Türkiye’de tarım; çok hassas, çok kırılgan. Bir sel felaketi, bir don, bir kuraklık, sektörün dengelerini alt üst edebiliyor.” ifadelerini kullanan Demir, “Türkiye'de tarımın bu kadar kırılgan olması çok ciddi bir eksiklik… Evet, bunlar afetlerdir, bunlar muhakkak yaşanacak ama sektörü bu tür durumlarla daha güçlü bir şekilde mücadele edebilecek ya da daha az etkilenmesine vesile olacak daha sağlam adımların atılması lazım. Bununla birlikte Doğu illerinde Mardin, Şanlıurfa, Şırnak, Diyarbakır ve Batman gibi illerde de çok ciddi bir kuraklık afeti var. Dolayısıyla hem don hem de kuraklık ile mücadelede etkili bir mücadele anlayışına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.” dedi.