kaa

Gaziantep'te intihar vakaları ile ilgili basın değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi

Gaziantep Valilik Amfi Salonu’nda Vali Kemal Çeber Başkanlığı’nda, Vali Yardımcıları ve ilgili kurum müdürlerinin katılımıyla son dönemde yaşanan intihar ve olumsuz vakalarla ilgili basın değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Basının kullandığı olumsuz dilin, beraberinde olumsuz sonuçlar doğurabileceği vurgulanan toplantıda intihar vakalarının haberi yapılırken çok dikkatli olunması gerektiği vurgulandı.

Toplantıda, Uzman Psikolog Nurullah Kanlı’nın hazırladığı "Gaziantep ve İntihar Verileri" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Psikolog Nurullah Kanlı sunumunda; “Türkiye'de intihar olayı arttığı zaman Gaziantep'te  artış var Türkiye'de azalış olduğu zaman Gaziantep'te bir azalış var ve hiçbir zaman yıllar boyunca incelediğimizde Gaziantep'in Türkiye ortalamasını geçmediğini görmemiz mümkündür.

Geçen sene için 2023 için intihara kalkışan ve 3 yıllık verilere baktığımızda kademeli olarak bir azalışın olduğunu görmemiz mümkün geçen sene 86 intihar hızı olan bu yılın ilk 9 ayında 73 olarak karşımıza çıkıyor. Bunlar ile ilgili çalışmalarını başlattığını söyleyen psikolog Kanlı sadece intihar eden kişiler değil aynı zamanda teşebbüste bulunan kişileride bunlar yaklaşık 700 kişininde ev ziyaretlerinide sağlayaraktan hem psikolojik hem sosyolojik anlamda kamu kuruma olarak ne yapabileceğimiz üzerine çalışmalarımızı yürüteceğiz.

 

Kanlı konuşmasının devamında, "Peki medya önemli mi bu konularda siz çok kıymetli bir iş yapıyorsunuz halkı bilinçlendirme ve büyük işler başarabilecek potansiyele sahipsiniz sizden beklentilerimiz intihar konusunda iş birliği içerisinde olmamız hem kamu çalışmaları anlamında hem de halkı iyi anlamda bilinçlendirmesi ve iyi haber örnekleri ile intihar konusunda kendini korumasında destek mekanizması olarak destek vereceğinize inanıyoruz bu noktada da Mart ayında İl sağlık Müdürlüğü olarak sizleri yine davet ettik hatta başlıkta ise medya olarak sizi koyduk bu çalıştayda intiharı her yönüyle ele almaya çalıştık.

Kanlı koordinasyon, izleme, değerlendirme basamağı 55 maddeden oluşan eylem planı olduğunu söyleyerek en kıymetli durduğumuz noktanın eğitim  olduğunu ikinci sırada ise aynı eş değerde vaka inceleme olduğunu varsaymak gerekiyor. İlk önceliklendirdiğimiz eğitim ve farkındalık komisyonu kurulması olduğunu üniversitelerde akademisyenler, değerli hocalarımız müftülükten hocalarımızın katıldığı yaklaşık 40 kişiden oluşan bir komisyon bu komisyonun üyeleri İl Sağlık Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Üniversiteler, Milli Eğitim, Aile ve Sosyal Hizmetler, Spor Daire Başkanlığı, il basını, halk olmak üzere bu kurumlarda düzenlenen eğitimler farkındalık çalışmaları  tek elden çalışacakları bir komuta merkezi görev vererekten niceliksel, niteliksel anlamda sistematikleşmesine sağlayacaklar." diye konuştu.

Slayt eşliğinde ve uzman kişilerin sunumları doğrultusunda düzenlenen basın toplantısında basın mensuplarına yaşanan vakalar hakkında bilgi verildi.

Uzmanlar tarafından slaytlar eşliğinde eşliğnde verilen bilgilerde, "İlimizde 2023 yılında intihar sayısının 86, 2024 yılının ilk 9 ayında ise intihar sayısının 73 olduğu görülmüştür. 2023 yılında intihara teşebbüs sayısı 701, 2024 yılının ilk 9 ayında ise intihara teşebbüs sayısı 607’dir. Gaziantep ilimizdeki intihar olaylarının %16,4’ü kırsal bölgede, %83,6’sı ise merkezi bölgede, intihar teşebbüslerinin yüzde 14,96’sı kırsal bölgede, yüzde 85,04’ünün merkezi bölgelerde yaşandığı görülmüştür." denildi.

Türkiye İstatistik Kurumu'ndan alınan intiharın nedenlerini basınla paylaşıldığı toplantıda nedenle başlıkla halinde şu şekilde sunuldu: 

"Hastalık (Kronik Rahatsızlıklar, Özel Gereksinimi Olan Bireyler, Psikolojik Tedavi Görenler), Aile Geçimsizliği, geçim zorluğu, ticari başarısızlık, hissi ilişki ve istediği ile evlenememe, öğrenim aşarısızlığı, diğer, bilinmiyor "

İntihar olaylarnın engelleme ve en aza düşürüblme için çalıştay düzenlendiğine değinlen toplantıda, "Gerçekleştirilen çalıştayda konuların daha detaylı çalışılabilmesi için alanında uzman, kurum ve kuruluş çalışanlarının yer aldığı ve konu başlıklarının buna göre belirlendiği 5 ayrı çalışma grubu oluşturulmuştur." Denildi.

Oluşturulan gruplar şu şekilde paylaşıldı:

             Psikososyal Destek ve Ekonomik Destek Çalışma Grubu

             Riskli ve Hassas Gruplar Çalışma Grubu

             Veri Akışı ve Müdahale Çalışma Grubu

             Eğitim Çalışma Grubu

             Farkındalık ve Medya Çalışma Grubu

Toplantı görüş alışverişinin ardından sona erdi. (İLKHA)