Yüksek rekoltesiyle yüzleri güldüren Antep fıstığında hasat zamanı

Yüksek rekoltesiyle yüzleri güldüren Antep fıstığında hasat zamanı

​Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde "yeşil altın" olarak nitelendirilen ve bu sezon tarihin en yüksek rekoltesi beklenen Antep fıstığının ilk mahsulü olan baklavalık “boz” fıstık hasadı başladı.


Antep fıstığı üretiminde Türkiye'de önemli bir yere sahip olan Gaziantep'te kentin en önemli tarımsal ürünü fıstık hasadı heyecanı yaşanıyor. bu yıl "var yılı" olan Antep fıstığında yüksek rekolte çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

Gastronomi şehri Gaziantep'te fıstık yetiştiricilerinin bin bir zahmetle yetiştirdikleri Antep fıstığında baklavalık “boz” fıstığın toplanmasıyla başlayan hasat “kırmızı ben” hasadı ile devam ediyor.

Başta Şanlıurfa ve Gaziantep olmak üzere Türkiye`nin 20’yi aşkın ilinde üretilen Antep fıstığı yüksek getirisiyle çiftçilerin en gözde ürünü arasında yer alıyor.

Geçen yıla oranla yüksek rekoltesi ve kalitesiyle üreticisinin yüzünü güldüren Antep fıstığının hasadı bu yıl bereketli geçerken "boz" olarak adlandırılan ve baklavada kullanılan fıstığın hasadına ilk olarak Karkamış ve Oğuzeli ilçesindeki Barak Ovası'nda başlandı.

Hasadın yoğun olarak yapıldığı Oğuzeli ve Karkamış ilçesinde üreticiler, hummalı bir çalışma hasada başladı.

Oğuzeli ilçesi Dokuzyol Mahallesi’nde (köy) Antep fıstığı hasadına başlayan üreticiler, Antep fıstığında bu yıl rekoltenin yüksek, fiyatların ise düşük olduğunu ifade etti.

Antep fıstığı yetiştiricilerinden Cuma Yılmaz, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl Antep fıstığı hasadının bereketli başladığını belirtti. Yılmaz, hasadın eylül ayının sonuna kadar devam edeceğini söyledi.

Antep fıstığının kullanım amacına göre farklı dönemlerde hasat edildiğini belirten Yılmaz, şu an "boz" olarak adlandırılan ve baklavada kullanılan fıstığın hasadına başladıklarını ifade etti.

“Antep fıstığı iki dönemde hasat ediliyor”

“Boz” fıstık hasadının çok kısa sürdüğünü anımsatan Yılmaz, “Antep fıstığında ‘boz’ hasadı yaklaşık 10 gündür başladı. Şu anda topladığımız fıstık baklavada kullanılan fıstıktır ve fıstığın içi yeşildir. Eylül ayının başından sonuna kadar ‘kırmızı ben’ fıstık hasadı yapılır. ‘Boz’ fıstık hasadı için de son bir kaç günümüz kaldı. Birkaç gün sonra artık baklavalık fıstık kırılmaz. Eylül ayının ilk günlerinden itibaren artık ‘kırmızı ben’ fıstığın hasadına başlarız.” dedi.

“Bu sene Antep fıstığında rekolte yüksek”

Bu yıl Antep fıstığında “var yılı”nın olduğunu ve yüksek rekolte beklediklerini belirten Yılmaz, “Geçen sene zaten rekoltemiz düşüktü. Bu sene Maşallah rekoltemiz güzel. İnşallah ‘boz’ fıstık hasadını da bitirdikten sonra ‘kırmızı ben’ hasadına başlayacağız. ‘Kırmızı ben’ hasadı da iyi olur.” ifadelerini kullandı.

“Antep fıstığı değerinde satılmıyor”

Antep fıstığı fiyatının düşük olduğunu ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten Yılmaz, “Şu an fiyatlar açıkçası biraz düşük, fıstığın değeri bu olmamalıdır. Antep fıstığının fiyatı daha yüksek olmalıdır. Çünkü Antep fıstığının fiyatı neredeyse kabak çekirdeği ile aynı durumda. Antep fıstığı hasadı ile kabak çekirdeği hasadı bir değildir. İşçilerimiz bu sıcağın altında akşama kadar gün boyu çalışıyorlar, emek veriyoruz. Fıstığın fiyatının bu kadar ucuz olmaması lazım. Kabak çekirdeğinin fiyatı bile şu anda Antep fıstığının durumunda. Şu an yaş ‘boz’ fıstık 18 liradan satılıyor. Biz bu sene en azından ‘boz’ fıstığın kilosunu 25 TL’den satılmasını bekliyorduk. Şu anki fiyat çiftçiyi kurtarmadığı için topladığımız ürünleri kurutup kış ayında satacağız. Şu anda istediğimiz fiyat verilmiyor. Yetkililerin bu duruma bir çözüm bulması gerekiyor. Fıstığın fiyatı değerini bulması lazım.” şeklinde konuştu.

“Güneşin altında çalışmak çok zor”

İşçilerden Mutlu Halta, “Sabahleyin erkenden kalkıp fıstık bahçesine geliyoruz. Akşama kadar güneşin altında çalışıyoruz. Fıstığın sakızı elimize bulaşıyor. Bazen ağacın üzerine çıkıyoruz ve tehlikeli oluyor. Fıstık toplamak çok zor.” diye konuştu.

Fıstık hasadı mesaisi

Sabahın erken saatlerinde başlayan fıstık hasadında işçiler, 42 derece sıcaklıkta günde yaklaşık 12 saat çalışıyor. Kadın, erkek, çocuk ve yaşlı her kesimden işçinin çalıştığı fıstık bahçelerinde işçiler, 70-90 lira yevmiye karşılığında çalışıyor.

Çiftçinin sabahın erken saatlerinde tarlasına gitmesiyle başlayan fıstık hasadı, ağaçların altlarına yaygı serilmesi ile devam ediyor. Ardından ağaçların üstlerine çıkan işçiler, fıstık salkımlarını tek tek kırarak yaygıların üzerine atıyorlar. Yaygılarda biriken fıstıklar, elendikten ve yaprakları ayıklandıktan sonra çuvallara doldurulup, araçlarla fıstık haline götürülüyor.

YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları Gaziantep Günebakış Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.



Bu haber için yorum yaz

Not: Telefon ve E-Posta'nız gizlilik şartları gereği tarafımızca gizlenmektedir. "Yorum ve İsminiz" herkese görünür şekilde olacaktır. Hakaret ve buna dayalı tüm sorumluluk size aittir.