Yüksek elektrik faturalarına tepkiler devam ediyor

Yüksek elektrik faturalarına tepkiler devam ediyor

Yeni yılla birlikte elektrik faturalarında geçilen kademeli tarife sistemi sonrası ilk faturaların gelmesi ile birlikte faturalarında yüksek ücretler gören vatandaşlar, işletme sahipleri ve esnaf bu duruma tepki gösterdi.


1 Ocak 2022 tarihinden geçerli olmak üzere doğalgaz ve elektriğe zam geldi. Konutlarda kullanılan doğal gazın birim fiyatında yüzde 25, elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın birim fiyatında yüzde 15, elektrik üretimi dışında kullanılan doğal gazın birim fiyatında ise yüzde 50 artış oldu.

Yeni yılla birlikte elektrik faturalarında kademeli tarife sistemine geçildi. Yeni sistemle birlikte elektrik faturaları iki tarifeye ayrılırken, elektrik fiyatlarına yüzde 50 ile yüzde 125 arası zam yapıldı.

Zamlı tarifelerin ilk faturaları da 10 Ocak itibarıyla kesilmeye başlandı. Ancak zamlı tarifeler vatandaşı bir hayli zorlayacak gibi duruyor. Elektrik faturalarındaki yüksek ücrete vatandaşlar başta olmak üzere esnaf, işletme sahipleri ve sanayiciler gibi toplumun her kesimden tepki var.

Bazı vatandaşlar aralık ayındaki kullanımlarında zamlı tarifeden kesildiğini iddia ediyor. Hatta bu iddia üzerine EPDK inceleme başlattı. 2022 yılının ilk zamlı faturaları vatandaşları kızdırdı. Sosyal medyadan faturalarını paylaşan vatandaşlar, adeta ateş püskürdü.

Kiminin faturası 2 kat, kimini 3 kat artarken, kimi de iki kişi yaşamalarına rağmen gelen bin liralık elektrik faturasına sitem etti. Bazı vatandaşlar yaptığı paylaşımlarla aralık ayı tüketimlerinin de zamlı kesildiğini öne sürdü.

“Elektrik faturaları işletmelerimizin sürdürülebilirliğini tehdit ediyor”

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Tuncay Yıldırım, elektrik tariflerine yapılan zamların işletmeler üzerinde oluşturduğu maliyet baskısını artırarak ticari faaliyetlerin sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini söyledi.

Elektrik zamlarının işletmelerin maliyet kalemlerinde kabul edilebilir sınırları aştığını belirten Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu.

“Akaryakıta, hammaddeye, işçi ücretlerine kadar birçok kalemde yaşanan artışlarla finansman yönetimi yapmakta zorlanan işletmelerimiz için elektrik tarifelerine yapılan zam kabul edilebilir sınırları aştı. İmalattan, hizmete tüm sektörlerdeki işletmelerimiz elektrik maliyetlerini karşılayamaz duruma geldi. Bir işletmenin en büyük maliyet kalemine dönüşen elektrik faturaları tüketici fiyatlarına yansımaya başlayacak. Enflasyonist ortamda tüketicinin alım gücü de düşünüldüğünde işletmelerimiz kepenk kapatmak durumunda kalacak. En küçük işletme bile en az 800 kilovatsaat elektrik tüketirken kademeli tarife de maalesef çözüm olmadı. Kademeli tarifede işletmelerimiz için özel bir sınır belirlenmeli, indirime gidilmeli. Bu konuda önlem alınmazsa üretim, istihdam ve dolayısıyla ekonomi büyük yara alacak.” dedi. 

YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları Gaziantep Günebakış Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.



Bu haber için yorum yaz

Not: Telefon ve E-Posta'nız gizlilik şartları gereği tarafımızca gizlenmektedir. "Yorum ve İsminiz" herkese görünür şekilde olacaktır. Hakaret ve buna dayalı tüm sorumluluk size aittir.