Malı Sen Korursun, İlim Seni Korur

    Malı Sen Korursun, İlim Seni Korur

De ki: Bilenlerle bilmeyenler hiç bir olur mu? (Zümer 9.)

Dinimiz ilme çok önem vermiştir. Yüce Kitabımızın ilk emri bu yüzden oku olmuştur. Geçtiğimiz günlerde 2-10 Ekim tarihleri arasında Şahinbey Belediyesi tarafından Şahinbey'de kitap günleri fuarı programı düzenlendi. Programa yazarlar, akademisyenler katıldı. Söyleşiler imza günleri düzenlendi. Ve en sevindirici olan Yüzbinin üzerinde ziyaretçinin Fuarı ziyaret etmesi ve ziyaretçilerin çoğunu gençlerin oluşturması daha da sevindirici. Bu fuarı düzenleyenleri ve emeği geçenleri tebrik ediyorum. Devamının da yapılacağı için ayriyeten tebrik ediyorum. Bizim medeniyetimiz ilim medeniyetidir, bizim medeniyetimiz bilim medeniyetidir, dinimiz ilme, bilime, irfan’a, ahlaka çok önem verir. Bu yüzden ilim öğrenmenin fazileti üzerine çok durulmuştur. Peygamber Efendimiz (s. a. v) ilim öğrenmek, kadın - erkek her Müslümana farzdır diyor. Geçmişte ilime, bilime ve kitaba ecdadımız ciddi yatırımlar yapmıştır. Abbasiler döneminde halife Me’mun 830’da Bağdat'ta Beytül hikmeyi kurmuştur. Burada çeşitli medeniyetlerin kitapları tercüme edilmiş felsefe, tıp, siyaset vs. alanlarda gelişim sağlanmıştır. Kurtuba’ da 600.000 Kahire Saray kütüphanesinde bir milyon trablusşam’da 3 milyon cilt kitap vardı. Zaten İslam medeniyetini kurarken, Peygamber Efendimiz (s.a.v)  ilime önem vermiş, hemen mescitten sonra suffa adı verdikleri medreseyi inşa etmiştir. Şehrimizde bu anlayış ve uygulamaya geçmişte önem vermiş. Küçük Buhara olarak adlandırılmıştır. Şehrimiz medeniyet ve ilim şehridir. Büyük Medeniyetler ve Uygarlıklara ev sahipliği etmiş, kadim bir gelenekten geliyor.

Bu bakımdan kitap günleri isimli program bizi yeniden umutlandırmıştır. Şehrimizin asayiş sorunları ile anılması, eğitim seviyesinin Türkiye sıralamasının çok altında olması, kitap okuma seviyesinin Türkiye sıralamasının çok altında olması üzerinde durulması gereken en önemli konuların başında gelmesi gerekiyor.

 Sanayisi ve mutfağı ile anılması şehrimizin, yine kadim Medeniyetimizden kaynaklıdır. Misafirlerimizin karınlarını güzel yemeklerimizle doyururken, kalplerini de doyurmamız gerekiyor. Bedriddün Ayni’nin memleketine de bu yakışır.

 İlmin ve Kitabın bir katkısı da Gençliğimizi özüne ve medeniyetine döndürerek ailesine, toplumuna ülkesine, ümmete ve de insanlığa faydalı bireyler haline getirmesidir. Uyuşturucu ve madde kullanımının bu kadar yaygın olduğu bir dönemde, Gençlerimizi kitap ve okumaya teşvik ederek bu kötü alışkanlıklardan koruyabiliriz. Şehri idare edenlerden ricamız, coğrafi işaretler ve gastronomi üzerine durduklarının yüzde ellisini yeni neslin ilme, kitaba ve medeniyetine dönmesi için ciddi yatırımlar yaparak üzerinde durmasıdır. Tabi yalnızca yöneticiler değil, sivil toplum kuruluşları, Eğitim kurumları, Camiler ve en önemlisi ailelerin bu konuda çok duyarlı olması gerekiyor.

Dünyevileşmenin, Sekülerizmin ve kapitalizmin yaygın olduğu bu dönemde gençlerimizi sadece tüketime, hazza, zevke yönlendiren; düşünmesine ve akletmesine engel olan bu düzene dur dememiz gerekiyor. Bu da ecdadımızı, geçmişimizi, medeniyetimizi, Dinimizi bilmekten geçer.

 “İlim maldan hayırlıdır, Çünkü malı sen korursun: fakat ilim seni korur, mal harcamakla azalır ilim affetmekle çoğalır.” diyor Hz Ali.



Bu makale için yorum yaz

Not: Telefon ve E-Posta'nız gizlilik şartları gereği tarafımızca gizlenmektedir. "Yorum ve İsminiz" herkese görünür şekilde olacaktır. Hakaret ve buna dayalı tüm sorumluluk size aittir.