Uzmanlar içkinin her türlüsünün zararlı ve günah olduğuna dikkat çekiyor

Uzmanlar içkinin her türlüsünün zararlı ve günah olduğuna dikkat çekiyor

Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Yıldız, içkinin gerçeğinin de sahtesinin de haram olduğunu ve insan ölümüne neden olduğuna dikkat çekti.


Allah’ın haram kıldığı, Peygamber Efendimizin de sakındırdığı içki ocaklar söndürmeye devam ediyor. Son günlerde 75’in üzerinde kişinin alkol kaynaklı ölümünün, medyada “sahte alkol yüzünden öldü” şeklinde yer alması kamuoyunda tepkiyle karşılanıyor.

Türkiye’de artan alkol kullanımı toplumda ciddi travmalara neden oluyor. Kadına şiddet başta olmak üzere ölüme sebebiyet veren trafik kazaları, ölümlü olaylar ve alkole bağlı hastalıklar ise gün geçtikçe artmaya devam ediyor.

 

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalarda, alkol kullanım yaşının çocuk denilecek yaşa indiğine dikkat çekilirken, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda tablonun daha da ağırlaşacağı uyarısında bulunuluyor.

İster sahtesi ister gerçeği olsun, içkinin “madden de mânen de” öldürdüğü kişi ve söndürdüğü ocak sayısı her geçen gün artmasına rağmen kamuoyunda kimi çevreler tarafından sadece “sahte içki”nin zararlı ve ölümlere neden olduğu, gerçeği zarar vermediği gibi algısının oluşturulması dikkat çekiyor.

Alkolün her türlüsünün zararlı olduğunu ve dinimizde içkinin her türlüsünün haram kılındığını ifade eden Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Yıldız, normal ve sahte içki arasında bir farkın olmadığını belirtti.

İçkinin İslam dininde kesin olarak haram kılındığını belirten Yıldız, içkinin “sahte” veya “normal” diye ayrılmasının kesinlikle doğru olmadığını ifade etti.

Yıldız, içkinin haram olmakla birlikte sağlık yönünden de birçok zararının ve çeşitli hastalıklara neden olduğuna dikkat çekerek, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl alkol kaynaklı sorunlar nedeniyle 3 milyonun üzerinde kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Sarhoşluk veren içkiler hakkında Kur'an-ı Kerim'de 4 ayetin yer aldığını belirten Yıldız, içkinin Kur'an-ı Kerim'de kesin olarak haram kılındığını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) alkol tüketimini en önemli ilk 10 kanser nedeninden biri olarak kabul ettiğini belirten Yıldız, alkol tüketiminin başta yemek borusu olmak üzere ağız, boğaz, karaciğer ve meme kanserine yol açtığının bilimsel verilerle kanıtlanmış durumda olduğunu bildirdi.

“Kaza, cinayet ve şiddetin baş sorumlusu alkoldür”

Alkolün tarihten günümüze kadar bilinen ve zaman içinde keşfedilen başlıca zararlarının olduğunu belirten Yıldız, “Giderek alışkanlık yapması, akıl ve iradenin doğru kullanılmasını engellemesi, düşmanlık ve kinin oluşmasına sebep olan tartışma, kavgalara neden olması, insan sağlığına ve sağlıklı nesillerin oluşmasına zarar vermesi gibi zararları vardır. Hem tıbbi hem sosyal hem de toplumsal olarak İslam ülkelerinde ve dünya genelinde alkollün zararları birçok çalışmada ortaya konulmuştur. Bu konuda birçok çalışmalar yapılmıştır.” dedi.

“Sarhoşluk veren nesnelerin azı da çoğu da haramdır”

Dinimizde alkolün azının da çoğunun da haram olduğunu belirten Yıldız, “İslam bütüncül olarak insan odaklıdır. Alkol insanlara zarar verdiğinden, insan bedenine, ailelere ve toplumlara büyük zararı olduğu için bize yasaklanmıştır. Sarhoşluk veren nesnelerin azı da çoğu da haramdır, içilemez, vücuda alınamaz. Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde, ‘sarhoş eden her şey haramdır’ buyurmuştur ve içkinin bütün kötülüklerin anası olduğunu belirtmiştir. Şu an toplum arasında biraz tedirginlik durumu söz konusu olan, özellikle etil alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kimyasal maddeler şu an virüs ve bir veba gibi dünyanın birinci derecede sorunu haline gelmiştir. Bundan dolayı da aileler ve yuvalar yıkılıyor.” ifadelerini kullandı.

Yıldız, her yıl 3 milyon insanın içki sebebiyle hayatını kaybettiği gerçeğini hatırlatan Yıldız, içkinin aynı zamanda birçok sağlık sorununa da yol açtığını belirtti.

İçkinin trafik ve iş kazaları başta olmak üzere bıçaklı ve silahlı yaralama olayları gibi birçok toplumsal soruna da neden olduğunu belirten Yıldız, içkinin toplum içerisindeki iç barışı ve huzuru da yok ettiğini ifade etti.

İçkinin her yönden zararlı olduğunu vurgulayan Yıldız, intihar ve cinayetlerinde sarhoşluğun tesiriyle işlendiğine dikkat çekerek, sadece bir yılda Türkiye’de 30 bin boşanma vakasının sebebinin de içki olduğunu belirtti.

“İçki her yönüyle zararlıdır”

İnsana ve topluma her yönden zarar verdiği için içkinin haram kılındığını ifade eden Yıldız, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) birçok hadisi şeriflerinde, içkinin her türlüsünün haram ve zararlı olduğunu söylediğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Amerika'da bilim adamları araştırma yapmış, 333 bin kişi üzerinde çalışma yapılıyor. Alkol tüketimi ve ölüm riski arasındaki ilişki araştırılmıştır. Ağır içki içenlerden yaşam kaybının yüzde 25’in üzerinde arttığı gözlemleniyor. Diğer tarafta kansere bağlı yaşam kaybı riski olarak yüzde 67 olarak belirleniyor. ‘İçkinin gençlerde zararı olmuyor’ algısı da bu araştırma ile ortaya çıkıyor.”

“İnsan canı her şeyden önemlidir”

Dünyada 3 milyon kişinin alkol nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Yıldız, ”Türkiye'de ‘sahte içki’ olayı bayağı bir gündemde yer almaktadır.  ‘Sahte içki’ olayında rakamsal olarak ölüm sayısı da 100'e dayandı. Aslında sahte de normal de olsa her ikisi de dinimizde yasaklanmıştır. ‘Biri iyidir, kullanın, diğeri öldürüyor’ şeklindeki yaklaşım yanlıştır. Dinimizde hangi şekilde olursa olsun, insanın ölümüne neden olanlara ‘katil’ deniliyor.  Dinimiz buna müsaade etmiyor. İnsan canı her şeyden önemlidir. İçki ve uyuşturucu netice olarak insana zarar vermektedir.” diye konuştu.

YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları Gaziantep Günebakış Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.



Bu haber için yorum yaz

Not: Telefon ve E-Posta'nız gizlilik şartları gereği tarafımızca gizlenmektedir. "Yorum ve İsminiz" herkese görünür şekilde olacaktır. Hakaret ve buna dayalı tüm sorumluluk size aittir.