Tarıma ve üretime önem verilmesi çağrısı

Tarıma ve üretime önem verilmesi çağrısı

Türkiye, yanlış politikalar, artan maliyetler, ekim alanlarının yok olması ve çiftçinin yeterince desteklenmemesi sonucu tarım ve hayvancılıkta sıkıntılı günler yaşıyor.


Her geçen gün sıkıntının büyüdüğü sektörde tüm kesimlerden topyekûn seferberlik çağrıları yüksek sesle dillendirilmeye başlandı.

Son olarak ise Gaziantep Ticaret Borsası’ndan (GTB) gıda üretimine öner verilmesi çağrısı yapıldı.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, dünyada salgın ile başlayıp, savaş ile devam eden bir gıda sorunu yaşandığına işaret etti.

Tiryakioğlu, dünyanın Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde, yeni küresel gıda senaryolarının masaya yatırıldığı bir dönem yaşadığını ifade etti.

“Üretime eskisinden çok daha fazla dört elle sarılmalıyız”

Gerek salgın sürecinin gerekse de Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın tarım ve gıdanın insanlık için ne kadar vazgeçilmez olduğunu somut örneklerle bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Tiryakioğlu, “Günümüzde artık devletler için savunma sanayi ne kadar önemliyse, tarımda aynı oranda önem ve değer taşımaktadır. İlerleyen zamanlarda daha net şekilde göreceğiz; topraktan gelen üretim gücüyle dünyayı doyuran devletler, aynı şekilde dünyanın da sözünü söyleyecek. Bu nedenle birçok unsuru yakından ilgilendiren ve hayati öneme sahip olan tarımın çok daha iyi yerlere gelebilmesi için tüm paydaşların ve kullanıcıların kollektif şekilde hareket etmesi gerekiyor. Salt verimliliği değil, üretim ve tüketimi birlikte düşünen sürdürülebilir yaklaşım tarzıyla sektörü çok daha iyi noktalara taşımamız gerekiyor. Bunun için ülke olarak bereketli topraklarımızda güçlü bir potansiyele ve köklü bir tarım deneyimi geçmişine sahibiz. Yapmamız gereken tek şey üretime eskisinden çok daha fazla dört elle sarılmak ve yenilikçi yaklaşımları benimseyerek bu doğrultuda hareket etmektir.” dedi.

Tarımın geleceğinin aynı zamanda toplumların ve dolayısıyla devletlerin de geleceğini şekillendirdiğini vurgulayan Tiryakioğlu, “Pandemi süreci, iklim krizleri ve yaşanan savaşlar özellikle gıdada ülkelerin daha korumacı politikalar izlemesine ve ticarette gümrük duvarlarının yükselmesine neden olmakta. Tedarik zincirini olumsuz etkileyen bu durum maalesef küresel arenada emtia fiyatlarını da etkilemekte. Ülkemiz un, bakliyat, bulgur ve tekstil gibi birçok tarımsal üründe dünyanın ticaret merkezi konumunda. Her ülkenin tarımda kendine yeterlilik sınavından geçtiği şu dönemde mevcut pazarlarımızı korumamız ve üretimde sürdürülebilirliği sağlamamız büyük önem arz etmekte.” diye konuştu.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Mehmet Akıncı, tarım ve hayvancılığın geleceğin dünyasında bugünkünden çok daha önemli ve kritik bir öneme sahip olacağını, bu nedenle tarımı, hayvancılığı ve üretimi daha ileriye taşıyacak tüm çalışma ve projeleri desteklediklerini dile getirdi.

Yeni hasat sezonundan verim açısından umutlu olduklarını ancak nisan yağmurlarının bu konuda belirleyici unsur olacağını aktaran Akıncı, “Aralık ayında başlayan yağışlı periyot bölgemizde özellikle buğday ve arpa ekim alanlarında bitki gelişimine olumlu etki sağladı. Temennimiz hasat öncesi Nisan ayında da bu verimi geliştirecek yağmurların devam etmesi yönünde.” dedi.

YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları Gaziantep Günebakış Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.



Bu haber için yorum yaz

Not: Telefon ve E-Posta'nız gizlilik şartları gereği tarafımızca gizlenmektedir. "Yorum ve İsminiz" herkese görünür şekilde olacaktır. Hakaret ve buna dayalı tüm sorumluluk size aittir.