Siyaset Bilimci Keser: Ukrayna adeta Rusya’ya ikram edilmiştir

Siyaset Bilimci Keser: Ukrayna adeta Rusya’ya ikram edilmiştir

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Doçent Doktor Ahmet Keser, Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığı askeri müdahaleyi değerlendirdi.


Harekâtın küresel sistem ve Türkiye üzerindeki etkilerinin neler olabileceğini değerlendiren Keser, Ukrayna’nın adeta Rusya’ya ikram edildiğine dikkat çekti.

Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin hem bölgesel hem de küresel sisteme önemli etkileri olmasının kuvvetle muhtemel olduğunu ifade eden Keser, “Öncelikle dünya ABD’nin de kürenin 803 noktasındaki askeri varlığına meşruiyet kazandıracak ‘yeni düşman’a ‘hoş geldin’ demiştir. Böylece çok kutuplu bir dünya sistemi yerine, karşı taraftaki asıl aktörün zaman zaman Rusya ve çoğunlukla da Çin olacağı iki buçuk kutuplu yeni bir sistem oluşmaya başlamıştır. Bu sistemin oluşması ve tahkim edilmesi için Ukrayna adeta Rusya’ya ikram edilmiştir.” dedi.

Uygulamaya sokulan yaptırımlarla mücadele kapsamında ABD Doları ve Euro yerine kripto paralara geçiş kararı alınarak, bir yandan da küresel finansal sistemin test edilmeye başlandığını belirten Keser, “Çin tarafından da desteklenmesi çok kuvvetli bir ihtimal olan bu trendin devamı ve başarılı olması ise ABD’nin dolar, dil ve askeri varlıkları üzerinden sürdürdüğü küresel hegemonyasının önündeki en büyük mücadele alanlarından birisi olacak gibi durmaktadır. Doların ve Euro’nun küresel tahtını yitirmesi ihtimali ABD açısından da küresel hegemonyanın zayıflaması, finansal ve ekonomik krizin büyümesi ve yeni nesil sorunlarla baş başa kalmasının önünü açacaktır.” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Ukrayna müdahalesinin Türkiye’ye olası etkileri

Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin tüm dünyaya ve bölgeye olduğu gibi Türkiye’ye de önemli etkilerinin olacağına dikkat çeken Keser, “Öncelikle ister Avrupa ülkeleri olsun ister Türkiye olsun doğalgaz ve enerji kaynakları açısından tek bir aktöre bağımlı olmanın ağır neticeleri olabileceği hipotezi geçerliliğini kanıtlamıştır. Bu anlamda kaynakların çeşitlendirilmesinin ve başta yenilenebilir enerji olmak üzere yeni kaynaklara yönelmenin önemi bir kez daha ispatlanmıştır. Bu konuda mesafe alabilmek maksadıyla öncelikle Doğu Akdeniz doğal gaz rezervlerinin Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılması çabalarına hız ve yoğunluk kazandırılmalı, başta Almanya, İtalya ve Fransa olmak üzere kaynağa ihtiyaç duyan ülkelerin de içinde bulundurulacağı konsorsiyumlar vasıtasıyla projelendirilmesi suretiyle Avrupa’ya gazın hızla bağlanması sağlanmalıdır. Diğer taraftan yenilenebilir enerji kaynakları ve özellikle güneş enerjisinin yaygınlaştırılması için bireysel kullanımı da ergonomik hale getirecek teşvik ve düzenlemeler acilen yapılmalı, her evin kendi enerji ihtiyacını karşılayabilmesi hedefiyle yeni politika, teşvik ve çift taraflı mahsuplaşmaya imkân veren ücretlendirme sistemine geçilmelidir.” diye konuştu.

“Rusya’nın amacı Kiev’de kendisini destekleyecek bir hükümet değişikliğini sağlamak”

Rusya'nın hedefinde sadece Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin olmadığını belirten Öğretim Üyesi Doçent Doktor Cenker Korhan Demir, “Rusya’nın amacı Kiev’de kendisini destekleyecek bir hükümet değişikliğini sağlamak, Donbass bölgesi ile Kırım arasındaki bağlantıyı stabil hale getirmek olabilir. Bu çok kolay olmayacak. Rusya eğer Odessa’ya kadar giderse bu Ukrayna’nın bütün Karadeniz ile bağlantısının kesilmesi anlamına geliyor. Bu dünya politikası açısından çok ciddi bir gelişme olur.” ifadelerini kullandı.

YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları Gaziantep Günebakış Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.



Bu haber için yorum yaz

Not: Telefon ve E-Posta'nız gizlilik şartları gereği tarafımızca gizlenmektedir. "Yorum ve İsminiz" herkese görünür şekilde olacaktır. Hakaret ve buna dayalı tüm sorumluluk size aittir.