Şehrimizde “zimem defteri” geleneğiyle 29 bin 500 ailenin borcu ödendi

Şehrimizde “zimem defteri” geleneğiyle 29 bin 500 ailenin borcu ödendi

Gaziantep Valiliği Vefa Sosyal Destek Grubu koordinasyonunda, hayırseverlerin desteğiyle hayata geçirilen “Zimem Defteri Projesi” ile 29 bin 500 ailenin bakkal ve fırınlara olan 5 milyon 200 bin liralık borcu ödendi.


Osmanlı döneminde genellikle Ramazan ayında yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerinden olan "zimem defteri" geleneği Gaziantep’te bu yılda yaşatılıyor.

İçişleri Bakanlığı’nın koordinesinde, Gaziantep Valiliği Vefa Sosyal Destek Grubu işbirliğinde kentteki hayırseverlerin desteğiyle hayata geçirilen “zimem defteri” uygulaması ile vatandaşların bakkal ve fırınlara olan borçları ödendi.

Gaziantep Valiliği tarafından hem Ramazan ayındaki yardımların yerine ulaştırılması hem de Covid-19 salgını nedeniyle ekonomik açıdan sıkıntıya giren vatandaşlara destek verilmesi amacıyla geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda Ramazan ayında hayata geçirilen “Zimem Defteri Projesi” kapsamında Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde başta dar gelirli vatandaşların yer aldığı 81 mahalledeki 400 bakkal ile 120 fırın, Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından tek tek ziyaret edildi.

Dün Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde bulunan 400 bakkal ile 120 fırının kapısını çalan Vefa Sosyal Destek Grupları, 29 bin 500 ailenin bakkal ve fırınlara olan 5 milyon 200 bin liralık borcunu ödedi.

Osmanlı döneminde uygulanan “zimem defteri” geleneği ile ilgili düzenlediği basın toplantısında bilgi veren Gaziantep Valisi Davut Gül, vatandaşların bakkal ve fırınlara olan borçlarının hayırseverlerin bağışları ile ödendiğini söyledi.

Valilik binasında basın toplantısı düzenleyen Gül, “zimem defteri” uygulamasının bir Osmanlı geleneği olduğunu hatırlatarak bu geleneğin her yıl Ramazan ayında Gaziantep’te hayırseverlerin destekleri ile yaşatıldığını anımsattı.

“400 bakkal ile 120 fırındaki borçlar ödendi”

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da proje kapsamındaki rakamları kamuoyu ile paylaşmak istediklerini dile getiren Gül, “Dün sabah 09.00 itibariyle başladık ve gün içerisinde ekiplerimiz eş zamanlı olarak bakkallara ve fırınlara giderek borç defterlerini satın aldı. Bunu yaparken Şahinbey ve Şehitkamil kaymakamımız kendi ilçelerinde bunu koordine ettiler. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Diyanetin personeli, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın personeli bu kampanyaya destek oldu. Ekiplerimiz ne yapacaklarını ve nasıl yapacaklarını biliyorlardı. Esnaftan veresiye defterlerini aldılar. Aynı zamanda hayırseverlerimizin bazen kendileri, bazen de profesyonel yöneticileri eşlik ettiler. Kendileri de bu defterlerin alım sürecine şahitlik ettiler.” dedi.

“29 bin 500 ailenin borcu ödendi”

400 tane bakkal ve 120 tane pide fırınının ziyaret edildiğini bildiren Gül, “Toplamda 520 işletmedeki defterler satın alındı. Bu defterlerin toplam sayısı 735 tane, bir işletmede birden fazla da defter olduğu için daha fazla defter satın aldık. Yaklaşık olarak 29 bin 500 ailenin borcu ödenmiş oldu ve toplamda da 5 milyon 200 bin lira bütçeyle bu borçlar kapanmış oldu.” ifadelerini kullandı.

“Hayırseverlerin teveccühüyle yine ihtiyaç olursa kampanya devam edebilir”

Borcu Kampanyaya destek veren hayırseverlere teşekkür eden Gül, “Biz Şehitkamil ve Şahinbey de çalıştık. Sebebi ise yaklaşık olarak nüfusun yüzde 85'i bu iki ilçemizde yaşıyor ve buralardaki dezavantajlı mahalleleri seçtik. Bu mahallelerin içerisinde de bakkalları da yine büyüklüğüne küçüklüğüne göre seçmiş olduk. Şu anlama gelmesin; biz bütün bakkalların bütün defterlerini satın almadık. Satın aldığımız defterler burada. Eğer bakkalın camında bizim afişimiz varsa, ‘buradaki borç zimem defteri ile Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından ödenmiş’ afişi varsa oradaki borcu ödemişizdir, afiş yoksa borcu ödememişizdir. İleri ki süreçte hayırseverlerin teveccühüyle yine ihtiyaç olursa ayrıca kampanyaya devam edilebilir.” şeklinde konuştu.

Satın alınan veresiye defterlerinin toplam maliyetinin 5 milyon 200 bin lira olduğunu belirten Gül, 29 bin 500 ailenin borcunun kapatıldığını ve defterlerin hayırseverlere teslim edileceğini söyledi.

Sürecin şeffaflıkla yürütüldüğünün altını çizen Gül, veresiye defteri satın alınan bakkal ve fırınlardaki afişlerin bayrama kadar asılı kalacağını belirtti.

Hayırseverlerin desteğinin devam etmesiyle “Zimem Defteri Projesi”nin devam edeceğini ifade eden Gül, hayırseverlerle ihtiyaç sahiplerini buluşturmaya devam edeceklerini bildirdi.

Bundan sonraki projenin ise Ramazan Bayramı öncesi Gaziantep Valiliği öncülüğünde başlatılan “Bir Çocuk Bir Dilek” projesi olduğunu ve kentteki 2 bin 300 ihtiyaç sahibi, yetim ve öksüz çocuğa mektup yazdıklarını, dileklerini sorduklarını ve bayrama kadar hayırseverler ile birlikte çocuklarını dileklerini karşılayacaklarını da sözlerine ekledi.

Toplantıya Şehitkamil Kaymakamı Öner Kalaylı ve Şahinbey Kaymakamı Tahir Şahin de katıldı.

YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları Gaziantep Günebakış Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.



Bu haber için yorum yaz

Not: Telefon ve E-Posta'nız gizlilik şartları gereği tarafımızca gizlenmektedir. "Yorum ve İsminiz" herkese görünür şekilde olacaktır. Hakaret ve buna dayalı tüm sorumluluk size aittir.