Salgın nedeniyle dünya genelinde insanların satın alma gücü düşüyor

Salgın nedeniyle dünya genelinde insanların satın alma gücü düşüyor

Salgın sürecinin küresel bir ekonomik krize dönüşmeye başladığını ifade den Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, global krizin 2021’de dünyanın birçok ülkesinde daha da derinleşebileceğine dikkat çekti.


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu, Mahsum Altunkaya Başkanlığında çevrimiçi toplanarak gündemi değerlendirdi.

Toplantıda, Türkiye genelinden 2020 yılında gerçekleştirilen ihracat rakamları, yaşanan sorunlar, 2021 yılının ilk 2 aylık ihracat verileri ve dünya genelinde yaşanan sıkıntılar masaya yatırılarak karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Altunkaya, dünya genelinde yaşanan çok ciddi bir ekonomik sıkıntı olduğunu ve birçok ülkede insanların temel ihtiyaç maddelerini alamayacak kadar fakirleştiğine dikkat çekti.

2020 yılında Türkiye genelinden 7 milyar 293 milyon 467 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, 2021 yılında da 1 Ocak-14 Mart arası dönemde bir milyar 579 milyon 26 bin dolarlık ihracata imza atıldığını belirten Altunkaya, hububat bakliyat ihracatçıları için 2021 yılının zorlu bir yıl olarak geçeceğini, salgın nedeniyle yaşanan krizin daha da derinleştiğini ve insanların alım gücünün dünya genelinde hızla düştüğünü ifade etti.

İhracatçının ortak sorunu hammadde fiyat artışları ve konteyner

Dünya genelinde yaşanan konteyner sıkıntısının ihracatçıları olumsuz etkilediğine dikkat çeken Altunkaya, yerli ve milli konteyner sistemi geliştirmek zorunda olduklarını, bu konuda ilgili bakanlıklarla sürekli görüş alışverişi yaptıklarını belirtti.

Dünya genelinde yaşanan küresel krizin boyutlarının her geçen gün derinleştiğine dikkat çeken Altunkaya, insanların satın alma güçlerini hızla kaybettiğini, salgın sürecinde global ekonominin dinamiklerinin hasar görmeye başladığını gözlemliyoruz. Türkiye’nin sektörümüz ile ilgili en önemli pazarı olan Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde insanların satın alma gücünün zayıflaması önümüzdeki süreçte ihracatımızı da olumsuz etkileyecektir.” dedi.

Hammadde fiyatlarındaki aşırı artıştan da üretici ve beraberinde ihracatçıların olumsuz etkilenmeye başladığına dikkat çeken Altunkaya, dünya pazarlarındaki mevcut pozisyonların korunması yönünde büyük çabalar sarf ettiklerinin de altını çizdi.

Türkiye’nin üretim, istihdam ve ihracatına sektörel katkı sunmak için üzerlerine düşenleri yaptıklarını ifade eden Altunkaya, salgına rağmen uluslararası fuarlarda yer alarak dünya pazarlarına yenilikçi ürünleri sunarak pazar paylarını arttırmaya çalıştıklarını belirtti.

“Anadolu’nun bereketli topraklarının kıymetini bilmeliyiz”

Tarımsal üretimin öneminin salgın sürecinde bir kez daha anlaşıldığını belirten Altunkaya, “Türkiye dünyanın en önemli tarım ülkelerinden birisidir. Binlerce yıldır Anadolu’nun bereketli toprakları insanların sağlıklı beslenmesinde rol alan tarımsal ürünler yetiştirilmesinde önemli rol üstlenmiştir. Ülke olarak Anadolu'nun her karışını değerlendirmek, tarımsal alanları ekmek ve tarımsal üretimimizi artırmak zorundayız. Anadolu insanların ihtiyaç duyduğu her türlü tarımsal ürünlerin yetiştirilebileceği iklim ve toprak yapısına sahiptir. Bunu çok iyi değerlendirmek ve global ekonomik sıkıntıların derinleşmeye başladığı bu süreçte bunu üretimimizi arttırarak fırsata çevirmeliyiz.” diye konuştu.

2021 yılının ilk 2 aylık ihracat rakamlarını da değerlendiren Altunkaya, Ocak-Şubat 2021 döneminde Türkiye genelinden 201 ülkeye bir milyar 240 milyon 459 bin dolarlık hububat bakliyat ihracatı gerçekleştirildiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Bölge ülkeleri Türkiye’nin en önemli pazarı”

“2021 yılının ilk iki aylık sürecinde mal grupları bazında en fazla ihracat bisküvi-pasta, bitkisel yağlar, buğday unu, şeker ve şeker mamuller, kakaolu mamuller, yağlı tohumlar ve mama, makarna, mercimek, margarin, bulgur, nohut, irmik, çeşitli yemler, baharatlar ve fasulye gibi ürünlerde gerçekleştirilmiştir. Türkiye’nin en büyük pazarları arasında yer alan Ortadoğu ülkelerine bu süreçte 492 milyon 674 bin dolar, Afrika ülkelerine 242 milyon 648 bin dolar, Avrupa Birliği ülkelerine 161 milyon 823 bin dolar ve Amerika ülkelerine 112 milyon 889 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Elbette bu hazarların yanı sıra yeni pazarlara yönelik arayışımız devam etmektedir.”

Irak ihracatta cazibesini koruyor

Ülke bazlı değerlendirmede Türkiye’nin hububat sektörü için en önemli pazarının Irak olduğuna da dikkat çeken Altunkaya, Irak’a 2021 yılının ilk 2  aylık diliminde Türkiye genelinden toplam 207 milyon 779 bin dolar, Birleşik Devletlere 73 milyon 575 bin dolar, Suriye'ye 73 milyon 341 bin dolar, İran’a 44 milyon 589 bin dolar ve Almanya'ya 43 milyon 359 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi. 

YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları Gaziantep Günebakış Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.



Bu haber için yorum yaz

Not: Telefon ve E-Posta'nız gizlilik şartları gereği tarafımızca gizlenmektedir. "Yorum ve İsminiz" herkese görünür şekilde olacaktır. Hakaret ve buna dayalı tüm sorumluluk size aittir.