Plastik sektörü darboğazda

Plastik sektörü darboğazda

Plastik sektöründe kullanılan hammadde fiyatlarında son 6 ayda dolar bazında yüzde 100’den fazla artış yaşanması sektörü darboğaza soktu.


Türkiye’deki ayakkabı üretim kapasitesinin yüzde 71,4’üne sahip olan Gaziantep’teki işletmelerin Gaziantep Ticaret Odası’ndaki (GTO) temsilcisi olan 32 Nolu Ayakkabı, Terlik, Deri, Plastik Ürünleri İmalat ve Ticareti Meslek Komitesi tarafından hazırlanan durum tespit raporunda, ithalattaki vergi yükünün kaldırılması ve yerli hammadde üreticilerinin tamamen iç piyasaya çalışması önerisinde bulunuldu.

Hazırlanan raporu ve sektörün yaşadığı darboğaza ilişkin bir değerlendirme yapan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, enflasyon ile mücadele için acil müdahale gerektiğini söyledi.

Covid-19 salgınının dünya genelinde üretimde yaşattığı daralma ve uluslararası konteyner sorununun plastik sektörünü de derinden etkilediğini belirten Yıldırım, “Söz konusu hammaddeler birçok sektörde kullanılıyor. Örneğin enflasyon sepetinde gıda, giyim ve ayakkabı yüzde 30 gibi önemli bir ağırlığa sahip. Biliyorsunuz ki gıda ürünlerinin büyük maliyetini oluşturan ambalajlar tamamen petrokimya ürünüdür. Petrokimya bazlı hammadde kullanan sektör temsilcilerinden aldığımız geri bildirimlere göre, şu an sektörde büyük bir hammadde krizi yaşandığını görüyoruz. Pvc, polietilen, polipropilen ve benzeri ürünlerden oluşan sepetin ortalama fiyatı son 6 ayda döviz bazında ortalama yüzde 100’den fazla artmış durumda. Yüksek maliyetler işletmelerimizi hem üretim hem de ihracatta ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakırken rekabet gücünü de zayıflatıyor.” dedi.

Sektörde yaşanan arz sıkıntısına müdahale edilmediği takdirde enflasyon artışının, üretimin durması, iflas ve işsizlik gibi olumsuzluklara zemin hazırlayacağının altını çizen Yıldırım, çözüm önerileri noktasında ise şunları dile getirdi:

“Öncelikle kısa vadede ithal petrokimya ürünlerindeki vergiler geçici olarak kaldırılmalıdır. Petkim ise yurt dışına sattığı ürünlerde mücbir sebep ilan ederek üretimini iç piyasaya yönlendirmelidir. Bu tedbirler sayesinde fiyatları düşürerek sektör dışından ürünü depoda saklayan karaborsacıların önüne geçilmelidir. KDV oranları yüzde 8'e düşürülmelidir. Uzun vadede ise petrokimya sektörüne devlet desteğiyle teşvik ve sübvanse edilerek yatırım özendirilip önümüzdeki yıllarda yaşanacak bu tarz tehlikelerin tedbiri alınmalıdır.” 

YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları Gaziantep Günebakış Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.



Bu haber için yorum yaz

Not: Telefon ve E-Posta'nız gizlilik şartları gereği tarafımızca gizlenmektedir. "Yorum ve İsminiz" herkese görünür şekilde olacaktır. Hakaret ve buna dayalı tüm sorumluluk size aittir.