Pandemi nedeniyle servisçiler farklı mesleklere yöneldi

Pandemi nedeniyle servisçiler farklı mesleklere yöneldi

Covid-19 pandemisi nedeniyle eğitim öğretime ara verilmesi ve eğitimin yıl sonuna kadar uzaktan yapılacak olması nedeniyle kimi servisçiler, yıllardır yaptıkları mesleklerini terk etmek zorunda kaldı.


Covid-19 pandemisi, öğrenci ve personel taşımacılığı yapan servis şoförlerini de etkiledi. Aylardır kontak açmayan servisçiler, başka mesleklere yönelmeye başladı.

Coronavirus (Covid-19) önlemleri kapsamında öğrenciler mart ayından itibaren uzaktan eğitim alırken yüz yüze eğitimin olmaması okul servislerine olan ihtiyacı da ortadan kaldırdı.

Gaziantep’te öğrenci taşıyan ve 9 aydır kontak açmayan yaklaşık bin 500 servis şoförünün büyük bir çoğunluğu aracını satarak çareyi farklı mesleklere yönelmekte buldu.

İsmet Özcan

Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Esnafı Odası Başkanı İsmet Özcan, İLKHA’ya yaptığı açıklamada, pandeminin en büyük mağdurlarından birinin de servisçi esnafı olduğunu belirtti.

Pandemi sürecinin en çok okullara ulaşımda servis hizmeti veren esnafı mağdur ettiğine dikkat çeken Özcan, pandemiden dolayı servisçi esnafının sıkıntılar içinde boğuştuğuna vurguladı.

Servis şoförlerinin mart ayından bu yana kontak açmadığını ve mağdur olduklarını ifade eden Özcan, servis şoförlerinin büyük bir çoğunluğunun aracını satarak farklı mesleklere yöneldiğini belirtti.

“Sürücülerimizden yaklaşık 60 kişi aracını satarak mesleği bıraktı”

Özcan, “Sürücülerimizden yaklaşık 60 kişi aracını satarak komple mesleği bıraktı. Bizim zaten en büyük sıkıntımız belirsizliktir. Bu belirsizlik bir an önce giderilse ve okulların açılıp açılmaması ile ilgili bize net bir bilgi verilse biz de ona göre hareket ederiz. Mecburen farklı sektörlere yöneliriz. Fakat 4 Ocak 2021 tarihinde okullar açılacakmış gibi bekliyoruz. Bundan dolayı da başka bir iş yapamıyoruz. Bu belirsizliğin bir an önce belli olmasını istiyoruz. Okulların açılacağı tarih net olarak belli olsa biz de artık kendi imkânlarımızla başımızın çaresine bakmaya çalışacağız. Çünkü şu anda iş yoktur.” dedi.

“Bize verilen bu destekler pansuman niteliğindedir”

Ailelerinin geçimini sağlamak ve borçlarını ödemek zorunda olan servisçi esnafının 9 aydır hiçbir gelir elde edemediğini belirten Özcan, “Esnafımın birçok alanda borcu var. Aracının yaşı geçmiş, değiştirme şansı yok. Hatta aracının muayenesini bile yaptıramıyor. Şu anda bize verilen bu destekler pansuman niteliğindedir. Bize verilen destekler sorunlarımızı karşılamıyor ve çözüm olmuyor. Biz her ay düzenli olarak destek istiyoruz. Borçlarımızın ötelenmesi gerekiyor. Bu durum bu şekilde devam ederse sektörde öğrenci servisi taşımacılığı yapacak sürücü kalmayacak.” ifadelerini kullandı.

Mehmet Ali Yıldız

Okullara ulaşım servis hizmeti veren Mehmet Ali Yıldız da bünyelerinde yaklaşık 270 tane servis aracı olduğunu ve bu araçların şoförlerinin 9 aydır işsiz olduğunu ifade etti.

“Yaklaşık 200 şoför arkadaşımız işsiz kalacak”

9 aydır kontak açmayan esnafın zararının her geçen gün arttığına dikkat çeken Yıldız, “Haziran ayına kadar verilen kısa çalışma ödeneği ile bir şekilde geçimimizi sağladık. Eylül ayında okullar açılacağı için yaklaşık 300 aracımızın kasko, sigorta ve MTV’sini yaptırdık. Ödemelerimizi yaptık ama okullar açılmadı. O süreçte yaklaşık 600 bin lira masraf yaptık. Fakat okullar sadece 20 gün açık kaldı. Okulların tekrar tatil edilmesinden dolayı ciddi bir mağduriyet yaşadık. Bünyemizde çalışan yaklaşık 150 sürücü, aracını satmak zorunda kaldı veya kendi çözümlerini üretmek zorunda kaldılar. Bununla birlikte aracının lastiğini, klimasını ve S plakasını askıya alıp aracını satanlar oldu. Faizli borç batağına düşen sürücülerimiz oldu. Esnafımızın yüzde 60’ı ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Yaklaşık 200 çalışanımız var. Biz, bir şekilde geçimimizi idame etmeye çalışıyoruz. Eğer bu 1-2 ay içerisinde okullar açılmazsa biz de işimizi bırakmak zorunda kalacağız. Yaklaşık 200 şoför arkadaşımız da işsiz kalacak.”

Sabri Çulcu

“Aracımı satmak ve mesleğimi terk etmek zorunda kaldım”

4 yıldır sürdürdüğü mesleğini terk etmek zorunda kaldığını ve aracını satarak bir ayakkabı firmasında işçi olarak çalışmaya başladığını belirten servis şoförü Sabri Çulcu da şunları söyledi:

“Mart ayından bu yana servis işi olmadığından dolayı artık farklı mesleklere yönelmek zorunda kaldık. Ailemizin geçimini sağlamak zorundayız. Şu anda mağduruz. Okullar açılmazsa benim gibi binlerce kişi aileleri ile birlikte mağdur olmaya devam edecek. Şu anda ayakkabı sektöründe çalışmaya başladım. Yetkililerden mağduriyetimizi görüp bir önlem almalarını istiyoruz.”

Ahmet Kemal Alıcı

Servis şoförü Ahmet Kemal Alıcı ise 21 Eylül'de kısmen başlayan yüz yüze eğitimin tekrardan uzaktan eğitime geçmesiyle yıllardır sürdürdüğü mesleğini bırakarak bir taksi durağında şoförlüğe başladığını belirtti.

“Taksi şoförlüğü yapıyorum”

Alıcı, “Yaklaşık 4 yıldır öğrenci servisi taşımacılığı yapıyordum. Pandemi sürecinin başlamasıyla mart ayından beri çalışmıyorduk. Şahinbey Belediyesi sağ olsun azda olsa bize bir yardımda bulundu. Fakat benim 4 tane çocuğum ve geçimini sağlamakla mükellef olduğum bir ailem var. Belli bir süreden sonra artık eve ekmek götüremez duruma geldim. Devletimiz bize yardımcı oluyor ama verilen destek maddi ve manevi sıkıntılarımızı gidermiyor. Belki tekrar çalışırız diye haziran ayına kadar bekledim ama çalışmadığımız için öğrenci servisimi sattım ve şu anda bir taksi durağında taksi şoförlüğü yapıyorum.” diye konuştu.

YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları Gaziantep Günebakış Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.



Bu haber için yorum yaz

Not: Telefon ve E-Posta'nız gizlilik şartları gereği tarafımızca gizlenmektedir. "Yorum ve İsminiz" herkese görünür şekilde olacaktır. Hakaret ve buna dayalı tüm sorumluluk size aittir.