İkinci el otomobil piyasası durgun

İkinci el otomobil piyasası durgun

İkinci el otomobil piyasasındaki yüksek fiyatlara hayat pahalılığı da eklenince sektör durma noktasına geldi.


Geçtiğimiz ay yapılan ÖTV matrahlarında değişiklik sonrası otomobil piyasasında beklenen hareketlilik olmadı. Türkiye’deki enflasyon oranlarındaki yükseklik ve halkın alım gücünün düşmesi nedeniyle araç satışları düştü.

ÖTV oranlarına esas matrah limitleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararı ile değiştirilmesinin ardından sıfır otomobillerde 60 bin TL'ye varan indirimler yaşanmıştı. İkinci el piyasasına da taze kan olması beklenen ÖTV indiriminde istenen olmadı.

ÖTV matrah düzenlemesinin ardından ikinci el otomobil fiyatlarında beklenen düşüş gerçekleşmezken araç fiyatlarında da ciddi bir değişlik olmadı.

Salgın sürecinin başından beri ciddi bir fiyat yükselişi yaşanan ikinci el otomobillerde birkaç aydır ise fiyatlar artık dengelendi. Araç alacakların bir kısmı yüksek fiyatların düşmesini beklerken galericiler de fiyatların gerçekleşecek talep doğrultusunda düşeceğini ve yükselebileceğine dikkat çekiyor.

Sıfır ve ikinci el araç satış yapamayan Gaziantep’teki oto galericiler, piyasadaki durgunluktan yakındı. ÖTV indiriminin beklenildiği gibi piyasaya yansımadığını belirten oto galericiler, son aylarda araç alıp satamamaktan dert yandı.

Sıfır araç alamayan vatandaşın ikinci el otomobil bile alamayacak duruma geldiğine dikkat çeken oto galericiler, fiyatları artan ikinci el otomobillerin alıcı bulamadığını, esnafın kendi arasında alım satım yaptığını belirtiyor.

İkinci el piyasasında son aylarda satışların durma noktasında olduğunu belirten oto galerici Halil Ateş, ÖTV indiriminin ardından ikinci el otomobillere beklenen talebin olmadığını söyledi.

“Araba almak artık vatandaş için lüks oldu”

Fiyatları artan ikinci el otomobillerin alıcı bulamadığını belirten Ateş, “ÖTV indiriminden sonra işlerimiz hareketlenmedi. Sıfır araç yok, bayiler sıfır araçlara 4-5 ay gün veriyor. Altın ve doların yükselmesinden ve yıl sonunun da yaklaşmasından dolayı şu an işlerimiz durdu. Öyle pek hareketli işlerimiz yok. Ayda bir-iki tane araç satıyoruz. Şu anda pek bir hareketlilik yok. Vatandaş nasıl araç alsın? Vatandaş akşam evine ekmek, yağ almayı düşünüyor. Araba almak artık vatandaş için lüks oldu. Araç önce ihtiyaç oluyordu ve vatandaş araç alıyordu ama şu anda kimse araca ihtiyaç duymuyor. Vatandaş uygun fiyata araç istiyorlar, uygun fiyata da araba kalmadı. Bugün en uygun arabanın fiyatı 40 bin liradan başlıyor. Piyasanın bu şekilde olması bize olumsuz yansıyor. Sitenin içerisinde kimse dolaşmıyor. İş yerimiz yok, telefonlarımız yaklaşık 2 aydır hiç çalmıyor. Beklediğimiz satışlar yok.” dedi.

“Sattığımız aracın yerine araç alamıyoruz”

ÖTV indiriminin ikinci el otomotiv sektörüne yaramadığını belirten Mehmet Yılmaz, “Piyasada şu anda hareketlilik yoktur, durgun. Sattığımız araçların üzerine 3-5 bin lira koyup ancak yeni bir araç alıyoruz. Piyasada canlılık var ama sattığımız aracın yerine araç alamıyoruz. Şu anda esnafın durumu iyi değil. Dolar ve dövizin yükselmesi de piyasayı durdurdu. Alışveriş yok, esnaf sadece kendi arasında alım satım yapıyor. Esnaf ikinci el piyasasında bir hareketlilik yok.” ifadelerini kullandı.

“Esnaf kendi arasında araç alım satımı yapıyor”

Satışların durma noktasında olduğunu belirten İdris Demir, “Esnafta büyük sıkıntı var, esnafta alışveriş bitti. Esnaf kendi arasında araç alım satımı yapıyor ya da takas yapılıyor. Türkiye'nin durumu çok kötü ve esnaf ise bitmiş durumda. Dükkan kiraları pahalı, kiramızı bile ödemekte zorlanıyoruz. Birçok esnaf dükkan kirasını bile ödeyemiyor. Bazı esnaf arkadaşlarımız mesleği bırakmak zorunda kaldılar. Çünkü tüm giderler hesaplandığında artık kurtarmıyor, her şey ateş pahası olmuş. Esnafın durumu çok kötü ve müşteri yok. Çünkü kimse araç alamıyor.” şeklinde konuştu.

“Esnaf şu an kan ağlıyor”

Satışların durma noktasına geldiğini belirten Ökkeş Yılmaz, “Şu an piyasanın durumu kötü ve durgun. Alım satım yok. Esnaf kendi arasında araç alım satımı yapıyor, araç fiyatları da yüksek. Dükkan kiraları çok yüksek. Vatandaşın alım gücü de yok. Araç fiyatları 50 bin liradan başlıyor. Satılan araçlar 50 bin ile 100 bin arasındaki araçlardır. Daha yüksek fiyattaki araçlar satılmıyor. Esnaf şu an kan ağlıyor.” diye konuştu. 

YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları Gaziantep Günebakış Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.



Bu haber için yorum yaz

Not: Telefon ve E-Posta'nız gizlilik şartları gereği tarafımızca gizlenmektedir. "Yorum ve İsminiz" herkese görünür şekilde olacaktır. Hakaret ve buna dayalı tüm sorumluluk size aittir.