Vatandaş eczanelerde ilaç bulamıyor

Vatandaş eczanelerde ilaç bulamıyor

Son günlerde yaşanan ilaç krizi en basit ilaçları bile bulunamaz hale getirirken çocukların yanı sıra bazı yetişkin ilaçlarında da tedarik sorunu yaşanıyor.


Eczanelerde vatandaşlar ilaç alırken büyük bir sıkıntı çekmeye başladı. Hastalar doktorlar tarafından reçeteye yazılan ilacı almak için eczane eczane gezmek zorunda kalıyor.

Şubat ayındaki döviz kuru güncellemesi ile ilaçları yüksek fiyattan satma hesabı yapan bazı firmaların, üretimi yavaşlattığı iddia edilirken ecza depoları ve eczaneler 650 kadar ilaca ulaşamıyor.

Eczaneler ve ecza depoları talepte bulunmasına rağmen birçok ilaca ulaşamıyor ve ulaşılamayan ilaç sayısının 650’yi bulduğu belirtiliyor. Bu ilaçlar arasında grip, ishal gibi herkesin ulaşabileceği ilaçlar ile kritik kanser, şeker ve kalp ilaçları da var. İlaçları tek eczaneden temin edemeyen vatandaşlar, ilacını bulmak için eczaneleri tek tek dolaşıyor.

Sorunun kurda yaşanan hareketlilikten kaynakladığına dikkat çekilirken çözüm için Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmalarının ilaç kurunda anlaşması bekleniyor.

Vatandaş eczanelerde ilaç bulamıyor
Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, yaklaşık bir aydır grip ilacından hayati önem taşıyan ilaçlara kadar birçok ilacın temin edilemediğini belirtti.

Eczacıların ilaç için eczaneye gelen hastaları boş çevirmek zorunda kaldığını belirten Demirci, özellikle okulların açılmasının ardından çocuklarda yaşanan vaka artışının çocuk ilaçlarını bulunamaz duruma getirdiğini ve en basit burun spreyinin bile temininde sıkıntı yaşandığına dikkat çekti.

“Eczanelerde ilaç sıkıntısı giderek artıyor”

Tüm eczanelerde büyük bir ilaç sıkıntısının olduğuna dikkat çeken Demirci, “Son bir ayda özellikle de bu son hafta içerisinde bazı ilaçların temininde gerçekten zorluk çekiyoruz. İlaçların depolardan eczaneye gelişinde sıkıntı var. Yaklaşık olarak 600 civarında ilaçta sıkıntı var. Çocuk şurupları, burun spreyleri, antibiyotiklerde ciddi anlamda sıkıntı var. Bazı ilaçları hiç bulma şansımız yok. Bazı ilaçlarda çok az geliyor. Genel olarak baktığımızda ciddi bir ilaç sıkıntısı var. İlaç sıkıntısının da giderek arttığını görüyoruz. Eczanelerde ilaç sıkıntısı giderek artıyor.” dedi.

Yaşanan ilaç sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade eden Demirci, ilacın sıradan bir ürün olmadığını, sağlıkla ilgili bir ürün olduğunu ve insanların mutlaka tedavi için ilacı kullanmak zorunda olduklarının altını çizdi.

“Vatandaş eczane eczane ilaç arıyor”

Ecza depolarından ilaç akışının neredeyse durma noktasına geldiğin ve eczacıların ilaç temin etmekte zorlandığını bildiren Demirci, “Sorunun temeli ilaç firmalarında ya da ithalatçı firmalarda. Depolardan ilacın temininde sıkıntı var. Dolayısıyla depolardan da eczanelere ilaç gelemiyor. Bunun çeşitli nedenlerinin olduğunu biliyoruz. Özellikle son dönemlerde ekonomide yaşanan sıkıntının, döviz fiyatlarının yükselmesinin de bununla alakalı olduğunu tahmin ediyoruz. Fakat bu eczane ya da hasta açısından bir bahane değildir. Bu bizi ilgilendirmez, biz hastamıza ilacı sunmak istiyoruz. Hastada ilacı kullanmak istiyor. Vatandaş eczane eczane ilaç arıyor.” ifadelerini kullandı.

Vatandaş eczanelerde ilaç bulamıyor
“Sağlık Bakanlığı'nın bu konu ile ilgili bir açıklama yapması lazım”

İlaçta yaşanan temel sorunun ilaç fiyatlandırılmasında olduğunu belirten Demirci, “Ama bu durumun eczanelerle bir ilgisi yok. Hastayla da bilgisi yok. Türkiye'de ilaçla ilgili politikaları belirleyen Sağlık Bakanlığı'nın bu konu ile ilgili bir açıklama yapması lazım. İlacı temin eden veya üreten ilaç firmalarının sessiz olduğunu görüyoruz. öncelikli olarak birinci derecede sorumluluk sahibi olan ilaç firmaları, ‘neden ilaç yok, neden ilaçları eczanelere, depolara göndermiyorlar, neden biz ilacı hastaya sunamıyoruz’ noktasında bir açıklama yapmaları lazım. Bu konu ile ilgili toplumu bilgilendirme ya da aydınlatmaya çalışan kesimi eczacılar odaları ya da eczacıların olduğunu görüyoruz. Fakat Sağlık Bakanlığı’nın, ilaç firmalarının ilaç temininde yaşanan sorunla ilgili bir açıklama yapıp, toplumun bu konuda bilgilendirmeleri gerekir. Bu onların en temel sorumluluklarıdır. İlacın fiyatlandırılmasında döviz fiyatlarındaki artıştan azade olarak bunun yapılması gerekiyor. Bunu yapmadan bir yere varma şansları yok.” şeklinde konuştu.

“Suçu eczacının üzerine atmak ilaç yokluğunda bu sorunu çözmez”

İlaçların olmamasından dolayı eczaneye gelen vatandaşları borç çevirdiklerini belirten Demirci, özellikle çocuk ilaçlarına çok ciddi sıkıntı yaşandığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Böyle bir sorun yoktur’ demek ya da suçu eczacının üzerine atmak ilaç yokluğunda bu sorunu çözmez. Zaten sorunun temeli Türkiye'ye ilacın gelmemesi ya da ilaç sanayisinden, ilaç firmalarından gelmemesindendir. Bu konuda sorunun temeline bakmak gerektiğini düşünüyorum. Hastalıkların özellikle soğuk algınlığı, grip ve Covid-19 gibi bulaşıcı hastalıkların fazla olduğu bir dönemde yani kış mevsimin başlangıcında ilaçların bulunmaması büyük bir sıkıntıdır. Dönemsel olarak da ayrı bir tehlikeyi gösteriyor. Türkiye'de istatistiklere baktığımızda bazı ilaçların tüketimi gerçekten mevsimsel olarak artar, şu anda o dönemdeyiz. Soğuk algınlığı ilacının, grip aşısının ve buna benzer ilaçların olmaması sorunu daha da büyük hale getiriyor. Belki bir soğuk algınlığı ilacının yazın bulunmaması bu kadar bir travma oluşturmayabilir. Fakat mevsiminde ilacın bulunmaması kullanım zamanında sorunu daha da büyük hale getiriyor.”

Türkiye genelinde bulunan 27 bin eczanede ilaç sıkıntısının yaşandığını belirten Demirci, özellikle son bir haftada sorunun daha da arttığına dikkat çekti.

“İlaç olmasının sorumlusu eczacı değil”

Türkiye'de ilaç fiyatlandırılması ile ilgili düzenlemelerin Sağlık Bakanlığı tarafından acilen gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Demirci, “İlaç sıradan bir ürün değil, ilaç hayati öneme haiz bir sağlık ve mutlaka kullanılması gereken bir üründür. Bu noktada ilaç fiyat kararnamesinin gözden geçirilmesi gerekiyor. İlacın ekonomideki hızlı dalgalanmaların etkilerinden arındırılması gerekir. İlaç olmasının sorumlusu eczacı değil. Eczacı eczanesine gelen ilacı hastasına satmakla mükelleftir. Bunun için de elinden geleni yapar. Bu noktada hem Sağlık Bakanlığı hem de ilaç sanayisi göreve davet edildi. ‘İlaç yoksa bunun sorumlusu eczacıdır’ algısının oluşturulmasını yanlış buluyorum. Eczacı, ecza depolarından ve kooperatiflerinden gelen ilacı hastaya sunma noktasında görev yapmaktadır. Eczacı ilaç bulamıyorsa, eczaneye ilaç gelmiyorsa, ilacı temin edemiyorsa hastaya satamaz. Bu durum hem ilaç sanayine hem de Sağlık Bakanlığı’na iletiliyor ama bu konudaki sessizliği de anlayamıyorum. Bu konudaki sorumluluk sahibi kişilerin ve kurumların mutlaka kamuoyuna bir açıklama yapması gerekiyor.” diye konuştu.

Vatandaş eczanelerde ilaç bulamıyor
“İlaç bulamadığımız için hastalar mağdur oluyor”

Çok ciddi bir ilaç sıkıntısı ile karşı karşıya olduklarını belirten eczacı Serdar Bozkurt, “Şu anda hastalar mağdur, biz de hastalara ilaç temini konusunda gerçekten çok zorlanıyoruz. Çünkü ilaç bulamıyoruz. Ecza depolarının hiçbirisinde ilaç bulamadığımız için hastalar şu anda mağdur oluyor. O yüzden vatandaşı yardımcı olamıyoruz. En çok grip soğuk algınlığı ilaçları, burun spreyleri, antibiyotik ilacı yani insanlar gerçekten ihtiyacı olan ilaçlar şu anda piyasada yok. Bu konuda çok mağduruz. Yetkililerden yardım istiyoruz. Hastalara ‘ilaç yok’ dediğimizde hastalar çekip gidiyor. Çünkü ilacını bulmak zorunda kalıyor. İlacını bulamayınca da doktora gidip ilacını değiştirmek zorunda kalıyor. Piyasada var olan ilaçlar doktora yönlendiriliyor, bu ilaçlar da bitecek, bu ilaçlar biterse ne olacak? Şu anda var olan ilaçlarda elimizde bitti. Bir aydır mağduruz.” dedi.

YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları Gaziantep Günebakış Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.



Bu haber için yorum yaz

Not: Telefon ve E-Posta'nız gizlilik şartları gereği tarafımızca gizlenmektedir. "Yorum ve İsminiz" herkese görünür şekilde olacaktır. Hakaret ve buna dayalı tüm sorumluluk size aittir.