Gaziantep'in orman varlığı artıyor

Gaziantep'in orman varlığı artıyor

Gaziantep’te “Yeşil Şehirler, Huzurlu Nesiller Projesi” kapsamında kentte belirlenen noktalarda fidan dikimi yapılıyor.


Gaziantep Valiliği öncülüğünde başlatılan ve yılsonuna kadar 4 milyon fidanın dikilmesi planlanan 27 milyon fidan kampanyası kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehitkamil ilçesinin Göllüce Mahallesi ve Yalangoz Mahallesi ile Oğuzeli ilçesinin Kavunlu Mahallesi’nde fidan dikimi yapıldı.

Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ile yapılan protokol kapsamında ortak yapılan ağaçlandırma çalışmasına katılan Vali Davut Gül, fidan dikim öncesi düzenlenen törenlerde yaptığı konuşmalarda, Gaziantep’te 27 milyon ağaç dikilmesi için yola çıktıklarını hatırlattı.

“Toprağına göre türlü ağaçlar dikiliyor”

Göllüce Mahallesi’nde gerçekleşen ağaç dikim töreninde konuşan Vali Gül, “27 milyon hedefini önce zihnimize yerleştirip sonra uygun alanları yeşillendireceğiz. Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyelerin çok büyük katkıları var. Bugün çok boylu fidanlar dikiliyor. Toprağına göre türlü ağaçlar dikiliyor. Buradaki ağaçlar yakışmış. Özellikle odalarımız bu konuda verimli. Sorunun değil çözümün parçaları oldular.” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlıklara teşekkür ederek, “Bizim inancımız, ‘yarın kıyametin kopacağını bilseniz bile bugün elinizdeki fidanı dikin’ diyor. Toprak anadır, vatandır, yardır, tevazudur. Toprağı fidanla her birleştirdiğiniz zaman gazi şehri cennete dönüştüreceğiz.” diye konuştu.

700 bin fidan toprakla buluşturuldu

Gaziantep Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Oğuzeli ilçesinde bulunan Kavunlu Mahallesi’nde yürütülen “Oğuzeli Ağaçlandırma Projesi” kapsamında ise 5 bin 80 dekarlık arazide gerçekleştirilen projede kızılçam, Antep fıstığı, fıstıkçam, sumak, badem, kekik, akasya ve lavantadan oluşan 700 bin fidan toprakla buluşturuldu.

Fidan dikiminin ardından açıklamalarda bulunan Vali Gül, son 10 yılda Gaziantep’te 21 milyonun üzerinde fidan dikildiğini, 2 milyon 700 bininin de vatandaşlara dağıtılabilecek durumda olan gelir getirici fidanlar olduğunu söyledi.

“Yetişecek fidanlar vatandaşlara ücretsiz dağıtılacak”

Toplam dikilen fidanların yüzde 20’den fazlasının gelir getirici fidanlar olduğunu ifade eden Vali Gül, “Fidanların tutma oranında önemli ölçüde bir başarı görüyoruz. Eksik kalan, kuruyanların yerine yenileri dikilecek. Tutanların olduğu yerde ise kırsal mahallelerde bir planlama yaparak Valiliğimiz, Orman Genel Müdürlüğümüz, Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyemiz bunu bir takvim içerisinde vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtacağız. Vatandaşlarımız sadece bakımı yapılmış fidanların bundan sonraki muhafazasını sağlıyorlar. Çok ciddi bir gelir getiriyor. Bu proje sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bir hükümet politikası. Gaziantep de bunun en iyi uygulandığı yerlerden bir tanesi. Bundan sonraki yerlerde de toprak yapısı uygunsa, gelir getirici fidan dikilebilecek durumdaysa yine aynı ölçüde gelir getirici fidanlar dikerek özellikle kırsal mahallelerimizdeki vatandaşlarımıza bunları dağıtacağız.” dedi.

“Topraktan, güneşten gelen büyük bir medeniyet var”

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentin sanayi şehri olduğunu ancak gıdaya dayalı sanayide çok daha hızlı büyüdüğünü belirterek, şunları söyledi:

“Özellikle gastronomideki farkımız içindeki baharatlarımız, sumak başta olmak üzere nar ekşisi, salçamız ve fıstığımız. Dolayısıyla bu lezzet topraktan başlıyor. Topraktan, güneşten gelen büyük bir medeniyet var. Bu zinciri, bu ekosistemi güçlendirmemiz için toprağa dönmemiz gerekiyor. Onun için bugün buradayız. Özellikle fıstığı, zeytini toprakla daha fazla buluşturduğumuzda bundan kaynaklı istihdam oluşturacak olan çiftçilerimizi, köylülerimizi de bu sisteme entegre ettiğimizde olağanüstü başarılı bir ekosistemi hayata geçirmiş olacağız. Burada Tarım ve Orman Bakanlığımızın hakikaten başarılı bir projesi var. 10 yıl sonra buradaki her bir fıstık, fıstık ağacı olarak ürün vermeye başlayacak. Bu hale gelmeden önce de biz bunu köylülerimize, çiftçimize teslim edeceğiz. Topraktan gelen bereket çiftçimizin hem sofrasını tatlandıracak hem de aile ekonomisini güçlendirecek.”

Lavanta tarlalarıyla üretici kazanacak

GAP Bölge Kalkınma Projeleri Destekleme Programı çerçevesinde finanse edilen Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın eş finansman desteği ile “Şehitkamil Lavanta Kokuyor Üreticinin Yüzü Gülüyor Projesi” için ilk çalışma Şehitkamil ilçesi Yalangoz Mahallesi’nde başladı.

Yalangoz ile birlikte Öğümsöğüt, Karacaören, Bedirkent ve Erikli Mahalleleri’nde yaşayan 10 çiftçi ile 5’er dönümlük alanda yürütülecek proje kapsamında lavanta bahçesi oluşturulacak.

Son yıllarda oldukça rağbet gören lavanta yetiştiriciliği özellikle kıraç tarım arazilerinde pek çok kişinin ilgisini çekiyor.

İlaç, gıda, kozmetik ve sağlık sektöründe lavantaya olan talep yükselirken yağ bakımından dünyada en çok ticareti yapılan ürünler arasında yer alıyor. Ekonomik değeri haricinde lavanta tarlaları doğal bir fotoğraf stüdyosu görevi görerek yerli ve yabancıların ilgisini çekiyor. 

YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları Gaziantep Günebakış Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.



Bu haber için yorum yaz

Not: Telefon ve E-Posta'nız gizlilik şartları gereği tarafımızca gizlenmektedir. "Yorum ve İsminiz" herkese görünür şekilde olacaktır. Hakaret ve buna dayalı tüm sorumluluk size aittir.