Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ve Gaziantep’in ihracatı artıyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ve Gaziantep’in ihracatı artıyor

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, 2022 yılının şubat ayında bölgeden 183 ülkeye ihracat yapıldığını ve Gaziantep’ten ise tüm zamanların en yüksek şubat ayı ihracatının gerçekleştirildiğini söyledi.


2022 yılının şubat ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Kileci, Şubat 2022’de Gaziantep’ten 904 milyon 107 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden Kileci, bu rakamla Gaziantep’in en yüksek şubat ayı ihracat değerine ulaştığını söyledi.

“Güneydoğu Anadolu Bölgesinden 163 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir”

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29 artış ve 1 milyar 74 milyon 328 bin dolarla en yüksek Şubat ayı ihracatı gerçekleştirildiğini bildiren Kileci, “Şubat 2022 verilerine göre toplam 163 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir. Gaziantep ise en çok ihracat yapan 5’inci il olarak ülke ihracatındaki yerini bu ay da korumaktadır.” şeklinde konuştu.

“Gaziantep’ten yüzde 21,6, Bölgeden ise yüzde 29’luk ihracat artışı”

Şubat ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Kileci; “2022’nin 2’inci ayını geride bırakırken ihracat performansımızdaki istikrarlı artış devam ediyor. Geçen yılın aynı ayına göre Gaziantep için yüzde 21,6’lık, bölgemiz için ise yüzde 29’luk bir artış yaşandı. Sorunların nihayet bulamadığı ülke ve dünya şartlarında ihracatçılarımız tüm bu olumsuzlukların üstesinden gelmek amacıyla inisiyatif alma ve kriz yönetiminde nesillere örnek olabilecek özveriyi gerçekleştiriyor. Bu yönüyle beşeri sermayemizin önemini bir kez daha anlıyor, tüm ihracatçılarımızı yürekten kutluyorum.” ifadelerini kullandı.

Kileci, Şubat 2022’de Güneydoğu Anadolu Bölgesinden yüzde 29’luk artışla 1 milyar 74 milyon 328 bin dolar, Gaziantep’ten ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,6’lık artışla 904 milyon 107 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Ocak-Şubat 2022 döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre Güneydoğu Anadolu Bölgesinden yüzde 18,5’lik artışla 1 milyar 922 milyon 697 bin dolar ve Gaziantep’ten de yüzde 15,2’lik bir artışla toplam 1 milyar 626 milyon 545 bin dolarlık ihracatın kayda alındığını ifade eden Kileci,

Şubat 2022’de ihracat gerçekleştiren firmalara da değinen Kileci, “Bölgemizden 2 bin 515, Gaziantep’ten bin 805 firma geçtiğimiz ay aktif olarak ihracat gerçekleştirmiştir. Bölgemiz ve Gaziantep bu rakamlarla ihracatçı sayısı bakımından en yüksek şubat ayı değerine ulaşmıştır. Her geçen gün artan sayıları ile ihracatçılarımız, bölge ve ülke ekonomimize katkı sağlamaya devam ediyor.” dedi.

Kileci, bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 39,3 payla ilk sırada, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yüzde 17,9 payla ikinci ve Afrika ülkelerinin de yüzde 17,1 payla üçüncü sırada yer aldığını ifade etti.

“En çok Irak, ABD ve Suriye’ye ihracat yapıldı”

Ocak-Şubat 2022 döneminde 180 ülkeye ihracat gerçekleştirme başarısı gösterdiklerine dikkat çeken Kileci, “Irak, ABD, Suriye, İtalya, İngiltere, Almanya, Cibuti, Libya ve İran bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir.  Ayrıca; makine halıları, pastacılık ürünleri, iplikler, kumaşlar, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, demir-çelik mamulleri, diğer gıda müstahzarları ile meyve-sebze konserveleri Bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur.” ifadelerini kullandı.

 “Gaziantep 5’incilikteki konumunu sağlamlaştırıyor”

Kileci, Gaziantep’in Şubat 2022’de yaptığı 904 milyon 107 bin dolarlık ihracatla en çok ihracat yapan iller sıralamasındaki 5’incilik konumunu sağlamlaştırdığını ifade etti.

Gaziantep’in ihracatının ithalatı karşılama oranının ise yüzde 130,6 olduğunu belirten Kileci, en çok ihracat yapılan ürünlerin tekstil ve hammaddeleri, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, kimyevi maddeler ile demir-demir dışı metaller olduğunu kaydetti.

Kileci, 2022 yılı Şubat ayında Kahramanmaraş'tan 131 milyon dolar, Mardin'den 106 milyon dolar, Malatya'dan 35 milyon dolar, Diyarbakır'dan 24 milyon dolar, Şanlıurfa'dan 19 milyon dolar, Kilis'ten 6,5 milyon dolar ve Adıyaman'dan 5,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı.

“Tüm zorluklara rağmen en yüksek şubat ayı ihracatına ulaştık”

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi ise Gaziantep’ten şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,6 oranında artışla 904 milyon 125 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini ve bu rakamla en yüksek şubat ayı ihracat değerine ulaşıldığını söyledi.

Uluslararası ticarette yaşanan sorunlar ve maliyet artışlarına rağmen Gaziantep’in ihracat rakamlarının artmaya devam ettiğini dile getiren Başkan Ünverdi, “Bu zorlu süreçte işinden taviz vermeden yüreğini ortaya koyan ve ekonomimizin dinamosu olan sanayicilerimizi, ihracatçılarımızı ve çalışanlarımızı yürekten kutluyorum.” dedi.

“Dünyada riskler artsa da ihracatta hedeflerimize ulaşmak istiyoruz”

Gaziantep’in hem aylık hem de dönem bazında ihracatta 5’inci sıradaki yerini koruduğunu belirten Ünverdi, “Ocak-şubat döneminde Gaziantep’in ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,2 oranında artışla 1 milyar 626 milyon 563 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. İhracatımızdaki artış sevindirici ve memnuniyet vericidir. Dünyada riskler artsa da ihracatta hedeflerimize ulaşmak istiyoruz.” diye konuştu.

“Enerji ve gıda konusu başta olmak üzere uluslararası ticaret bu süreçten olumsuz etkilenecektir”

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın son bulması temennisinde bulunan Ünverdi, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Maalesef tüm dünya bir savaşa tanıklık ediyor. Hepimiz çok üzgünüz ve çok geç olmadan uzlaşıyla çözülmesini diliyoruz. Bu süreç en başta insani yönü olmak üzere uluslararası ekonomi üzerinde de ciddi baskılara neden olacaktır. Enerji ve gıda konusu başta olmak üzere uluslararası ticaret bu süreçten olumsuz etkilenecektir. Pandemi ve üzerine gelen savaş hali küresel ekonomi üzerinde belirsizliği artırmaktadır. Tabi her şeye rağmen ülke olarak, Gaziantep olarak üretmeye, ihracata ve istihdama devam edeceğiz. Gaziantep olarak bugün 181 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Üretim ve pazar çeşitliliği burada büyük önem taşıyor. Gaziantep olarak 160 alanda binlerce üretim yapıyoruz ve bir yerde sorun olduğunda alternatif pazarlarla bunu telafi edebiliyoruz. İnşallah çok büyük acılar yaşanmadan, ekonomi üzerindeki etkileri derinleşmeden bu savaşın da son bulmasını diliyoruz.”

Pazar çeşitliliğini artırmalıyız

Gaziantep, açıklanan şubat ayı ihracat rakamlarıyla en yüksek şubat ayı ihracatını gerçekleştirerek, 2022 yılının ilk iki ayında 1,6 milyar dolarlık ihracat başarısı gösterdi.

Başarılı performansıyla en fazla ihracat gerçekleştiren 5’inci il unvanını koruyan Gaziantep, 904 milyon 124 bin dolarlık şubat ayı ihracatıyla bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 21,5 artış elde etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan şubat ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep’in her geçen gün ihracat performansını artırdığını belirtti.

Yıldırım, “Her platformda da dile getirdiğim gibi gözümüz 4’üncülükte. Bu performansı sürdürerek, en fazla ihracat yapan iller arasında 4’inci sıraya da yerleşeceğiz. Bu başarılı performansın mimarı ihracatçı üyelerimizi ve iş insanlarımızı gönülden kutluyorum.” dedi.

“Riski bölmek zorundayız”

Gaziantep’in hiçbir zorlu ortamda bahane üretmeden işine odaklandığını ve çözüm üretmeye çalıştığını vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi:

 “Bugüne kadar atlatmadığımız badire kalmadı desek yeridir. Suriye savaşı, mülteci krizi, yüz yılda bir görülen pandemi derken şimdi de Ukrayna-Rusya savaşını ve evrilebileceği daha tehlikeli boyutları konuşur olduk. Her ne olursa olsun bu tarz kriz ortamlarına hazır olmak ve geleceğe yönelik adımlar atmak da her birimizin sorumluluğu. Bu noktada da alternatif pazarlar, yeni pazarlar, yeni tedarik ve ihracat rotaları kritik öneme sahip. Çok uzun süredir bunu dile getiriyor ve bu yönde çalışmalara, projelere imza atarak üyelerimizin yanında olmaya çalışıyoruz. Ukrayna-Rusya savaşında yaşanan ve etkisi artması muhtemel tarım ve gıda ürünleri sorunu en yakın örneğimiz. İhracat ve ithalat noktasında pazar çeşitliliğimizi gerek ülke gerekse şehir olarak mutlak suretle artırmak, riski bölmek zorundayız.”

YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları Gaziantep Günebakış Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.



Bu haber için yorum yaz

Not: Telefon ve E-Posta'nız gizlilik şartları gereği tarafımızca gizlenmektedir. "Yorum ve İsminiz" herkese görünür şekilde olacaktır. Hakaret ve buna dayalı tüm sorumluluk size aittir.