Gaziantep’teki Habeş Kanyonu, doğa yürüyüşünün merkezi oluyor

Gaziantep’teki Habeş Kanyonu, doğa yürüyüşünün merkezi oluyor

Gaziantep’in Araban ilçesinde bulunan tarihi Habeş Kanyonu, serin havası ve doğal güzelliğiyle doğaseverlerden yoğun ilgi görüyor.


Keşfedilmemiş “saklı cennet” olarak nitelendirilen, doğal yapısı ve tarihi ile dikkatleri üzerine çeken Habeş Kanyonu, yürüyüş ve tırmanış imkânlarıyla dağcılık tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Bölge halkı tarafından "Habeş Deresi" olarak da bilinen Fırat Nehri kıyısındaki Habeş Kanyonu’nun turizme açılmasıyla birlikte kanyona olan ilgi arttı.

Gaziantep Valisi Davut Gül, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Araban Kaymakamı Abdülhamit Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Araban Belediye Başkanı Hasan Doğru, doğa yürüyüşü yapmak için kanyona gelen gruplarla tarihi Septimius Severus Köprüsü’nde buluştu.

Grupların yürüyüşüne katılan Vali Gül ve beraberindeki heyet kanyonu gezerek, incelemelerde bulundu.

Gezinin ardından açıklamalarda bulunan AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, doğa yürüyüşü gibi etkinliklerle bölgenin turizme kazandırılacağını belirtti.

“Bölge tam bir turizm cenneti”

Habeş Kanyonu’nun bölge için önemli bir kanyon olduğunu ifade eden Erdooğan, “Hem arkadaki köprü hem kanyonun bulunduğu bölgenin tarihi bir değeri var. Bu bölge verimli topraklara ve büyük bir ovaya sahiptir. Habeş Kanyonu suyu ile ardıl barajı yapıldı. Bu baraj sayesinde 25 bin dönüm arazi sulandı ve yer altı suları korunmuş oldu. Bu kanyon ülkemizde bilinmeyen birkaç kanyondan biridir. Buranın bitim noktalarından biri Rumkale’dir. Anıt mezarlar, hisarlarla bölge tam bir turizm cenneti.” dedi.

“Gaziantep’in her tarafında ayrı bir güzellik var”

Habeş Kanyonu’nda birden fazla yürüyüş alternatifinin olduğunu belirten Gaziantep Valisi Davut Gül ise, “Gaziantep’in her tarafında ayrı bir güzellik var. Burayı doğaseverlere göstermek istedik. Büyükşehirin, güzergahın tespiti ile ilgili çok önemli çalışmaları oldu. Bu alanda çeşitli ağaçlar dikilecek. Buranın birkaç ayırt edici özelliği var. Birincisi yolun sonu Fırat’a ulaşıyor. İkincisi ise güzergahta çok önemli tarihi eserler var. Üçüncüsü ise bozulmamış doğa ile iç içe. Türkiye’de önemli bir yer olacak.” diye konuştu.

Araban Kaymakamı Abdülhamit Mutlu da ilçedeki Raban Kalesi, Hasanoğlu, Hisar ve Elif bölgelerinde bulunan tarihi mezarlarla turizme kazandırılacağını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de coğrafya olarak Mezopotamya’nın içinde bir alanda olduklarını belirterek, “Roma Dönemi, Hitit Dönemi’nin en güzel eserleriyle bir aradayız. İmar Master Planı’nda Habeş Kanyonu, bölgenin en tarihi yeri olarak çıktı. Büyükşehir Belediyesi olarak biz de bunu nasıl değerlendirir, kanyon turizmini nasıl güçlendiririz diye çalışmalara başladık. Doğa ve doğallık çok daha önemli. Tam da buna dikkat çekmek, bütün dünyaya burayı tanıtmak amacıyla çalışıyoruz. Burada dağcılıkla ilgili önemli bir alan var. ‘Sporuyla Yükselen Gaziantep’ ile bunu çeşitlendirmek istiyoruz. Arkamızda büyük bir sivil toplum, akademik dünya ve dağcılık kulüplerimiz var. Valimizin liderliğinde bu alanı bütün dünyaya tanıtarak bölgenin ve şehrin ekonomisiyle ilgili önemli bir katkı sağlanacak.” diye konuştu.

Araban Belediye Başkanı Hasan Doğru da Habeş Kanyonu’nun yeni bilinen bir alan olduğunu, yerli ve yabancı doğaseverleri bölgeye çekmek istediklerini belirtti.

YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları Gaziantep Günebakış Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.



Bu haber için yorum yaz

Not: Telefon ve E-Posta'nız gizlilik şartları gereği tarafımızca gizlenmektedir. "Yorum ve İsminiz" herkese görünür şekilde olacaktır. Hakaret ve buna dayalı tüm sorumluluk size aittir.