Gaziantep’te Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi açıldı

Gaziantep’te Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi açıldı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve İller Bankası iş birliğinde Avrupa Birliği tarafından fonlanarak hayata geçirilen “Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi” düzenlenen törenle açıldı.


İleri teknolojisi ve çevreye duyarlı yapısı sayesinde geri dönüştürülebilir ve biyobozunur atığın çevreye en faydalı şekilde geri dönüşümü ve bertarafını sağlamak amacıyla yapılan tesis için tören düzenlendi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve İller Bankası ortaklığında Avrupa Birliği tarafından finansal destek verilen “Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi” kapsamında Şahinbey ilçesinde bulunan merkez katı atık düzenli depolama sahası içinde Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi yapımı tamamlanarak hizmete hazır hale getirildi.

 

Avrupa’da kendi türünde en büyük tesislerden biri olan, 10 milyon dolar değeri ile UNDP tarihinde bu ölçekte bir hibe ile hayata geçen ilk tesis niteliğindeki Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi’nin açılışı yapılarak hizmete girdi.

Tesisin önünde düzenlenen törende konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, göç konusunda büyük bir yükü Gaziantep’in aldığını ifade etti.

 “Eğitim başta olmak üzere zaman kaybına tahammülümüz yok”

Gaziantep’in yaklaşık 450 bin Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığını ifade eden Gül, “Kendi imkanlarımızın bir sınırı var ve o sınır aşınca yetmez oldu. Kamu hizmetleri, altyapı, çevre ile ilgili birçok yeni çalışma ve destekler gördük. Bununla birlikte hizmetlere erişim kolaylaşınca, uyum süreçlerini arttırdı. Sorunlarımız devam ediyor. Eğitim başta olmak üzere zaman kaybına tahammülümüz yok. Mesleki eğitimi, çevre projelerini zamanında tamamlamamız gerekiyor. Güvenlik konusunda büyük bir çalışma, terörle mücadelemiz dünyanın daha da yaşanır bir hal almasına büyük katkı sağlıyor. Bu sorunları kendi sorunumuz gibi yapmak gereken ne varsa hep beraber katkı sunulmasını bekliyoruz. Bu geçici dönemde güvenli bölge ve Gaziantep’te yatırımın sürmesi, yerel halkı en az şekilde etkileyecek şekilde çalışılmasını arzuluyorum.” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, hayata geçirilen Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi’nin çevreye duyarlı kalkınma modeli açısından örnek teşkil ettiğini aktardı.

“Dünyada doğal afetler 50 yıl içerisinde 7 kat arttı”

Gelişmiş ve sanayileşen ülkelerin, karbondioksit salınımını azaltacak eylemler gerçekleştiremediğine dikkat çeken Şahin, “Pandemi de bunun sonucu olarak geldi. Koruyarak kullanamadığımız, ilerleyemediğimiz, küresel ısınmayı engelleyemediğimiz için bugün dünyada doğal afetler 50 yıl içerisinde 7 kat arttı. Eğer çevre ve insani kalkınmaya dikkat edemezsek, torunlarımıza bırakacak bir dünya kalmayacak. Dünya bir buçuk derece daha ısınsa bu bizim için bir felaket olacak. Burada atılan bir çöpün Antarktika’da buzulları nasıl erittiğini gördüm.” diye konuştu.

Bilgi ve yeşil ekonominin bir lüks olmadığını ve zorunluluk olduğunu belirten Şahin, bunun için şehri ve çevreyi yeşillendirmek zorunda olduklarını söyledi.

“Sosyal adalet ve barışı sağlamadan göçü durduramayız”

Göç yönetiminde Gaziantep modeli ile dünyaya insanlık örneği ortaya koyulduğunun altını çizen Şahin, “İnsani bakışla şehrimizin bu alanda gücünü arttıran bu tesisle birlikte iş birliği yaptığımızda güzel örnekler ortaya çıkarabileceğimizin bir göstergesidir. Aslında Gaziantep modeli Cumhurbaşkanımızın duruşudur. Bir insanın canına zarar gelmesin, Aylan bebekler ölmesin diye büyük bir gayret gösterdik. Yaşatanlar ve öldürenler dünyasında yaşatanları temsil etmeyi, iyiler ve kötüler dünyasında iyileri temsil eden büyük bir milletin duruşunu göstermeye çalıştık. Kurumsal kapasitemizi güçlendirdik. ‘Hangi göç modeli bizim için en doğrudur’ diyerek araştırma yaptık ve gettolaştırmadan, radikalleştirmeden, ırkçılığı arttırmadan birlikte yaşam modelini hayata geçirmemiz gerektiğini, şehrimizdeki sığınmacıların vatanlarına dönene kadar çalışmalar yürütüyoruz. Cumhurbaşkanımız ilk ‘güvenli alan’ dediğinde çalışmalar yapılsaydı, bu kadar sorun büyümeyecekti. Sahada yaşananları Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nin çok dikkatli dinlemesi lazım. Çünkü bizde ‘Damdan düşen çözüm üretir’ derler. Biz damdan düşüyor ve çözüm üretiyoruz. Çocukların eğitim hayatına kazandırılması, sosyal adalet ve barışı sağlamadan göçü durduramayız.” şeklinde konuştu.

Gaziantep’in ensar ruhunu 10 yıldır yaşattığını ifade eden Şahin, kentin bu duruşunun nobel ödüllük bir duruş olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek tesisin açılışı yapıldı. Vali Gül ve beraberindeki heyet, tesiste incelemelerde bulundu.

Gaziantep’te Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi açıldıGaziantep’te Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi açıldıGaziantep’te Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi açıldıGaziantep’te Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi açıldıGaziantep’te Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi açıldıGaziantep’te Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi açıldıGaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma ŞahinGaziantep Valisi Davut Gül

YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları Gaziantep Günebakış Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.



Bu haber için yorum yaz

Not: Telefon ve E-Posta'nız gizlilik şartları gereği tarafımızca gizlenmektedir. "Yorum ve İsminiz" herkese görünür şekilde olacaktır. Hakaret ve buna dayalı tüm sorumluluk size aittir.