“Evim” şirketlerine para yatıranlar mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor

“Evim” şirketlerine para yatıranlar mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor

BDDK tarafından tasfiyesine karar verilen ve TMSF'ye devredilen 21 “evim” şirketine ev ve araba almak için para yatıranlar, paralarının iade edilmesini istiyor.


Kamuoyunda "evim" mağdurları olarak bilinen 21 tasarruf finansman şirketinin kapatılması yaklaşık 60 bini kişiyi mağdur etti.

Ev ve araba almak için kamuoyunda tasarrufla ev ve araba sahibi olma sistemi olarak bilinen toplam 21 “evim” şirketine para yatıranlar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) temmuz ayında söz konusu şirketleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devretme kararı almasıyla binlerce kişi mağdur oldu.

Binlerce kişinin yatırımının TMSF’ye devredilmesinin üzerinden yaklaşık 4 ay geçmesine rağmen söz konusu şirketlere yatırım yapan vatandaşlar halen paralarını alamadı.

Halk arasında “faizsiz konut ve araba alma” şirketleri olarak da bilinen tasarruf finansman şirketlerine para yatıran vatandaşlar, paralarını TMSF’den alamıyor.

Bir anda alınan tasfiye kararıyla mağdur edildiklerini, emeklerinin ve hayallerinin elinden alındığını belirten vatandaşlar, seslerinin duyulması ve mağduriyetlerinin giderilmesi birçok ilde düzenli olarak basın açıklaması yapıyorlar.

Mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililerden yardım beklediklerini belirten mağdurlar, söz konusu firmalar tasfiye edilmeden önce “kimse mağdur edilmeyecek” şeklinde açıklama yapılmasına rağmen yaklaşık 4 aydır konu hakkında muhatap bile bulamamaktan yakınıyor.

Gaziantep’te de kapatılan şirketlere para yatıran vatandaşlar, mağduriyetlerinin giderilmesi için basın açıklaması yaptı.

Maarif Kavşağı Meydanı’nda Evim Mağdurları Platformu öncülüğünde bir araya gelen vatandaşlar, bir an önce mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Toplanan mağdurlar adına gazetecilere açıklamalarda bulunan Oğuz Gürses, faizsiz finans sistemi üzerine ticari faaliyetlerini sürdüren bu şirketler için alınan tasfiye kararının Türkiye genelinde mağduriyet yaşanmaması adına alınmış olsa da tasfiye sürecinden sorumlu olan devlet kurumları olan BDDK ve TMSF’nin kendilerini mağdur ettiğini ileri sürdü.

Gürses, BDDK ve TMSF’nin binlerce kişinin mağduriyetini hiç göz önünde bulundurmadan kendilerini, birikimlerini ve alın terleri ile birlikte hukuk içinde ki haklarını yok saydığını ileri sürerek bu konuda bir çözüm istediklerini söyledi.

“Paralarımızın bir an önce bize tekrar iade edilmesini istiyoruz”

Kapatılan şirketlere ev ve araba sahibi olma hayaliyle para yatırdıklarını belirten Gürses, “Biz 21 tane kapanan firmanın mağdurlarıyız. Bizim firmalarımız kapatılmadı, biz mağdur edildik. Yıllarca vermiş olduğumuz emeklerimizin, yatırmış olduğumuz paralarımızın bir an önce bize tekrar iade edilmesini istiyoruz. Bu firmalara para yatıranların çoğu asgari ücretle çalışıyor. Emeğimizin, hayalimizin ve çocuğumuzun rızkından kesip bu firmalara para yatırdık. Biz asgari ücretle çalışıyoruz, tamamıyla kendi hakkımızdan feragat edip bu firmalara paralarımızı yatırdık. 21 tane firmanın kapanmasıyla tamamen mağdur edildik.” dedi.

“Biz mağdur değildik, mağdur edildik”

Mağduriyetlerinin giderilmesi için muhatap bulamamaktan yakınan Gürses, “Biz bu mağduriyetimizin giderilmesi için Ankara'ya bile gittik, Gaziantep'te de birkaç defa eylem yapmamıza rağmen TMSF’den hiçbir açıklama yapılmadı. Artık sesimizin duymasını istiyoruz; emeklerimizin, hayallerimizin ve bütün birikimlerimizin tekrar bize iade edilmesini istiyoruz. Biz mağdur değildik, mağdur edildik. Firmalarımıza herhangi bir sıkıntı görünmüyordu. Fakat bir günde alınan kararla firmalarımızın hepsi kapatıldı. Bundan dolayı biz rezil olduk. Şu anda evimizde, işimizde ve tamamen kendi içerimizde huzursuz olarak yaşıyoruz. Mağdurlardan kimileri ailesiyle, eşiyle çocuklarıyla sorunlar yaşıyor ve aramızda boşanma durumuna gelenler var. Çok fazla bir şey istemiyoruz, biz sadece bir evimizin ve arabamızın olmasını, rahat bir hayat sürmek istiyoruz. Yani kiradan kurtulmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“TMSF’den en kısa sürede bir açıklama bekliyoruz”

Mağdur değilken mağdur edildiklerini belirten Gürses, “Hakkımızı istiyoruz, hakkımızın verilmesini istiyoruz. TMSF’den en kısa sürede bir açıklama bekliyoruz. Bizim paralarımız pul oluyor. Bu firmalara en düşük 20-50 bin, en yüksek olarak 400-500 bin para yatıranlar var. Biz emeğimiz boşa gitmesin ve paralarımız pul olmasın diye uğraşıyoruz. Bu konuda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan bize yardımcı olmasını istiyoruz.” diye konuştu.







YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları Gaziantep Günebakış Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.



Bu haber için yorum yaz

Not: Telefon ve E-Posta'nız gizlilik şartları gereği tarafımızca gizlenmektedir. "Yorum ve İsminiz" herkese görünür şekilde olacaktır. Hakaret ve buna dayalı tüm sorumluluk size aittir.