Avukat Yılmaz: Pitbul gibi tehlikeli ırkların sahiplenilmesi yasak

Avukat Yılmaz: Pitbul gibi tehlikeli ırkların sahiplenilmesi yasak

Gaziantep'te 4 yaşındaki Asiye Ateş’in iki pitbull cinsi köpeğin saldırısına uğraması sonucunda ağır yaralanmasının ardından sosyal medyada binlerce kişi olayla ilgili tepkilerini gösteriyor.


5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 2004 yılında yürürlüğe girmiştir. Kanunun 14’üncü maddesinin l bendinde, “Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak, takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır.” hükmü yer almaktadır.

Bu hükme uymayanlara Kanunun 28’inci maddesi gereğince hayvan başına 6 bin 306 TL idari para cezası verilirken, hayvanlara el konuluyor.

Pitbull cinsi köpeklerin saldırısı sonucunda ağır yaralanan ve hastanedeki tedavisi devam eden Asiye Ateş’in hayati tehlikesi devam ediyor.

Asiye Ateş’in ağır yaralanmasının ardından başlatılan soruşturmada gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen 6 şüpheliden 2’si kadın 3 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Asiye Ateş olayının ardından pitbull köpekleri yeniden gündeme geldi. Pitbull cinsi köpek beslemek ve sahiplenmek normalde yasak ve 7 bin 82 lira olsa da sokaklarda ağızlarında ağızlık ve boyunlarında ise tasma olmadan pitbull cinsi köpekler sahipleri tarafından rahat bir şekilde gezdiriliyor.

Ayrıca sokaklarda yaşayan başıboş köpekler de özellikle okula giden çocuklarda ve erken saatlerde işe giden insanlarda tedirginliğe neden oluyor. Kamuoyu her geçen gün sayıları artan başıboş köpekler ve pitbull cinsi köpeklere bir çözüm bulunması isteniyor.

Tehlikeli ırk statüsünde yer alan ve sahiplenilmesi yasak olan pitbul cinsi köpeklerin saldırması sonucu ağır yaralanan 4 yaşındaki Asiye Ateş’in olayı başta olmak üzere diğer saldırıları Avukat İbrahim Halil Yılmaz, İLKHA’ya değerlendirdi.

Pitbul gibi tehlikeli ırkların sahiplenilmesinin, ağızlıksız ve tasmasız gezdirilmemesinin yasak olduğunu belirten Yılmaz, tehlike arz eden bu hayvanların çocukların oyun alanları ve insanların yoğun olarak bulunduğu yerlerde dolaştırılmaması gerektiğini söyledi.

“Sahipli köpeğin sahibinin önlem alması gerekir”

Türk Ceza Kanunun, bu konuyu topluma karşı suçlar başlığında ele aldığını belirten Yılmaz, “İlgili özel hükümler, topluma karşı suçları ‘ihmali davranış’ veya her somut olaya göre, ‘dolaylı veya muhtemel kast’ diye ifade ettiğimiz hukuki nitelemelerle ele almıştır. Dolayısıyla somut olayda pitbullun veya sahipli bir köpeğin sahibinin birtakım önlemler alması gerekir. Yine kanun koyucu bunu da ‘sahibinin sorumluluğu’ başlığında ele almıştır. Dolayısıyla sahibi köpeğini ‘ağızlık ve tasma’ dediğimiz aparatsız gezdirmemelidir. Çocukların oyun alanlarında alınması gereken önlemler ve hayvanın mıntıkasından çıkartıldığında alınması gereken önlemleri kanun koyucu köpeğin sahibine bu konuda yükümlülükler yüklemiştir. Dolayısıyla bu yükümlülükleri yerine getirmeyen köpek sahipleri ya ihmali davranışla veya muhtemel kasıtla yargılanacaklardır.” dedi.

Asiye Ateş’e saldıran pitbull cinsi köpeklerin sahipli olduğunu anımsatan Yılmaz, sahipli köpeklerdeki hukuki sorumluluğun ise sahiplerine ait olduğunu ifade etti.

“Vatandaşlarımız mağdur olabiliyorlar”

Geçtiğimiz temmuz ayında TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu da değinen Yılmaz, “Kanun koyucu hayvanlara eziyet, işkence kapsamında cezai müeyyideler öngörmektedir. Fakat vatandaşlarımız korkmaktadır. Bir köpeğin saldırısı durumunda köpek eğer zarar verecekse o köpeği etkisiz hale getirmeyi kanun koyucu tarif etmiştir. Istırar hali veya meşru müdafaa kapsamında o köpeğin etkisiz hale getirilmesi vatandaşlarımızı hukuki anlamda bir cezai müeyyide ile karşı karşıya bırakmaz. Dolayısıyla birçok konu manipüle edildiği ve bilgi kirlilikleri çok olduğu için vatandaşlarımız bu konularda tam bilgi sahibi olmadıklarından dolayı mağdur olabiliyorlar, tehlikeye maruz kalabiliyorlar.” ifadelerini kullandı.

Doğasında saldırganlık bulunan köpek cinslerinin tasmasız, ağızlıksız, oyun parklarında ve insanların gezdirilmesinin yasak olduğunu belirten Yılmaz, bu tür tehlikeli köpeklerin vatandaşların arasında gezdirilmesine izin verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Sokaklardaki başıboş köpeklerin barınaklara alınması ile ilgili sorumluluğun belediyelerde olduğunu ifade eden Yılmaz, “Belediyelerin hayvan barınaklarını artırması gerekiyor. Zabıtaların başıboş olan bu hayvanları, hayvan barınaklarına taşımaları gerekiyor. Sabahın erken saatlerinde okula giden çocuklara başıboş köpeklerin saldırılarını gördük. Dolayısıyla burada en büyük görev yine belediyelere düşmektedir. Başıboş hayvanlarla ilgili de önlemleri maksimum seviyede almaları gerekiyor. barınak sayılarını artırmaları gerekiyor.” diye konuştu. 

YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları Gaziantep Günebakış Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.



Bu haber için yorum yaz

Not: Telefon ve E-Posta'nız gizlilik şartları gereği tarafımızca gizlenmektedir. "Yorum ve İsminiz" herkese görünür şekilde olacaktır. Hakaret ve buna dayalı tüm sorumluluk size aittir.