13’üncü Uluslararası Öğrenci Buluşması'nın finali düzenlendi

13’üncü Uluslararası Öğrenci Buluşması'nın finali düzenlendi

Türkiye'de uluslararası öğrenciler üzerine çalışan Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonunun (UDEF) gelenekselleştirdiği öğrenci buluşmasının finali Gaziantep'te yapıldı.


203 ülkeden 200 bini aşkın uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan Türkiye'deki “Uluslararası Öğrenci Buluşması” final programıyla Türkiye'de okuyan binlerce uluslararası öğrenci kendi ülkelerinin kültürel renkleriyle bambaşka bir mozaik oluştururken, etkinlikte “Dünya ile Buluş" vurgusu yapıldı.

 

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu tarafından organize edilen, Gaziantep Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen “Dünya ile Buluş” temasıyla düzenlenen “13’üncü Uluslararası Öğrenci Buluşması Etkinlikleri Final Programı”na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir mesaj gönderdi.

Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde düzenlenen program, Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma yarışmasında Trabzon birincisi olan Azerbaycanlı öğrenci Yusuf Familli’nin Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajının okunmasıyla devam eden programa Türkiye’den Malezya’ya, Güney Kore’den ABD’ye, Kırgızistan’dan Filistin’e ve Arnavutluk’tan Tanzanya’ya varıncaya kadar birçok ülkeden canlı bağlantılar gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, geleneksel hale gelen etkinliğe katkı ve destek veren tüm kurum, kuruluş ve dernekleri gönülden kutladı.

Erdoğan mesajında, “Dünya ile Buluş’ temasıyla bu sene 13’üncüsü düzenlenen ‘Uluslararası Öğrenci Buluşmaları’nın başarılı ve verimli geçmesini, ülkemizdeki misafir öğrencilerimiz için hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum.” dedi.

Gerek kendi imkanlarıyla gerekse Türkiye burslarıyla üniversitelerde öğrenim gören tüm uluslararası öğrencilere muvaffakiyetler dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uluslararası öğrencilerimizin ve mezunlarımızın her birini Büyük Türkiye ailesinin birer mensubu olarak görüyoruz. Hangi coğrafyadan gelirse gelsin, Türkiye’de eğitim görüp ülkesine dönen veya bir başka yere giden tüm kardeşlerimizle hayatın her alanında birlikte yol yürümek istiyoruz. Kendi alanında ülkemizin en başarılı sivil toplum kuruluşlarından olan UDEF’in, misafir öğrencilerimizin Türkiye ile olan bağlarını ve irtibatlarını güçlü tutmaya yönelik çalışmalarını takdirle karşılıyoruz. Rabbim birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi ve yol arkadaşlığımızı daim eylesin diyor, bir kez daha sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise video mesajında, uluslararası öğrencilere seslenerek şunları söyledi:

“Kendinizi iyi bir geleceğe hazırlamanız için Türkiye’de bulunduğunuz süre içerisinde akademik yeterliliğin yanı sıra sosyal ve kültürel alanda da kendinizi en iyi şekilde geliştireceğinize inanıyorum. Ülkenize dönerken diplomanızın yanı sıra yanınızda Türkiye’den güzel arkadaşlıklar ve dostluklarınızda olsun ve artık buraya döndüğünüzde misafir olarak dönmeyin. Burası sizin ikinci eviniz olsun.”

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da video mesajında, “Ülkemizin dört bir yanında yine dünyanın dört bir tarafından gelen öğrencileri ağırlamaktan duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Yurtlarımızla, üniversitelerimizle, tesislerimizle onlarla her şekliyle her imkanla birlikte olmak bizler için ayrı bir mutluluk. Ülkemizin sunduğu bu imkanların genç arkadaşlarımız tarafından azami derecede istifade edilmesi ve onların eğitimleri sonrası, ülkeleriyle Türkiye’miz arasında kuracakları köprü aydınlık yarınlarımız için çok anlamlı bir başlangıcı ifade ediyor. Bu manada siz değerli genç arkadaşlarıma tıpkı bugün olduğu gibi bu kardeşlik ruhunu yarın da en güçlü şekilde muhafaza etmemizi ve yarınlara bu kardeşlik ruhuyla yarınların dünyasına çok ayrı çok anlamlı heyecanlar katacağınızı biliyorum.” şeklinde konuştu.

Gaziantep Valisi Davut Gül de yeni bir dünya kurulduğunu, bu yeni dünyanın adil olması gerektiğini ve bunun için herkese görev düştüğünü belirtti.

Gül, “Farklılıklarımızı zenginlik olarak düşünüyoruz. Türkiye’nin hiçbir kültürün ve ülkenin yaşantısına kendini benzetme gibi bir ideali, amacı yok. Türkiye’nin her ülkenin adil olması, kendi coğrafyasında bağımsız olması, kendi ayakları üzerinde durması ve sayın Cumhurbaşkanımızın tabiriyle ‘Dünya 5’ten büyük’ olduğuna dair bir ideali var. Bunu gerçekleştirecek olan bu ülkenin kendi insanıdır. Bizler üniversitelerimizle tüm dünyanın hizmetkârıyız. Üniversite ve akademisyen sayılarının artmasıyla bilim, teknoloji ve buna benzer alanlarda güçlendikçe bilgimizi ve birikimimizi dünya ile paylaşıyoruz ve paylaşmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın da Gaziantep Üniversitesi’nde bugün itibariyle 5 bin 845 uluslararası öğrencinin bulunduğunu belirterek, 14’üncü Uluslararası Öğrenci Buluşması Etkinliklerinin de Gaziantep’te yapılmasını istedi.

Özaydın, “Uluslararası öğrenci sayısının arttırılması için gerekli çalışmaları yapacağız. 10 bin öğrenciyi barındıracak gönlümüz var. Hedef koydum, bu sayıyı 10 bin öğrenciye çıkartacağız. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışı gereği küresel dünyanın insanlarını, öğrencilerini çekerek kodlayalım. Çünkü bizim kodlamamız değerler üzerinden olacak. Biz nihayetinde üniversite olarak zihin kodlama işini yaparız. Biz sadece mühendis, tıpçı yetiştirmeyiz. İnsan yetiştiririz ve bu insanları gönderdiğimizde o coğrafyalarda bizim temsilcimiz olacak.” ifadelerini kullandı.

Suriye’ye yeni fakülte ve bölümler açılacağını belirten Özaydın, “Suriye’ye yeni fakülteler, bölümler açarak daha fazla öğrenciyi orada buluşturacağız. Hem hizmeti ayaklarına götüreceğiz hem de bu öğrencilerin başka ülkelere gitmesine mani olmak istiyorum. Bu duygu düşüncelerle, bu hedefle saygılarımı sunuyorum.” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, “Bizde misafir yabancı değil, Allah'ın bir misafiridir. Biz evlerimizin en güzel alanlarını misafir odası olarak değerlendiriyoruz. Yemeklerimizin en güzelini misafirlerimize sunuyoruz. Bizim için misafir Allah’ın bir misafiridir. O’nun bize verdiği bir nimettir. O nedenle biz öğrenci misafirlerimize kendi kanımız, canımız olarak bakıyoruz. Bizim gönül coğrafyamızdan gelen kardeşlerimizi çok kıymetli buluyoruz. Sizin burada olmanız dünya barışı ve huzuru açısından çok önemli. Bilim yuvasındayız. Tabi bu bilim yuvasında, bilim ile aklı ve bilim ile vicdanı birleştirerek ancak iyi insan yetiştirebiliriz. Adaletli yönetici yetiştirebilmek için bizim sorumluluklarımız var. Bu doğrultudan hareketle bugünkü programımız da bizim için çok değerli.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonunun (UDEF) Başkanı Dr. Mehmet Ali Bolat da şunları söyledi:

"Dünyayla buluşmak ülkemizin büyük bir eğitim üssü haline gelmesi ve Uluslararası Öğrenci Buluşmalarında gösterdiğimiz birlik ve beraberliği hayatımızın diğer alanlarında da uygulamakla mümkündür. Bu düşüncelerle 13 yıl boyunca ‘Uluslararası Öğrenci Buluşmaları’nı organize eden, emek veren, katılan, katkı sağlayan, destek olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından program sponsorlara plaket ve günün anısına hediye takdimi ile son buldu. 











YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları Gaziantep Günebakış Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.



Bu haber için yorum yaz

Not: Telefon ve E-Posta'nız gizlilik şartları gereği tarafımızca gizlenmektedir. "Yorum ve İsminiz" herkese görünür şekilde olacaktır. Hakaret ve buna dayalı tüm sorumluluk size aittir.